maandag 27 september 2021

Minder allround dan KELLY en JALABERT 

Julian ALAPHILIPPE

momentencoureur par excellence

 

 

Het kampioenschap van de wereld van 26 september werd niet gewonnen door Wout Van Aert, de kampioen van de wereld van het héle seizoen 2021. Goed dat hij een waardige stand-in kreeg: Julian Alaphilippe, de momentencoureur par excellence maar globaal dus nièt de beste van 2021.

Jà, ik heb het (zoals voor Wout) voor de Franse zenuwpees van wie ik in lengte van jaren nòg meer verwacht had: het herhaaldelijk winnen van ‘zijn’ klassiekers gecombineerd met hoge eindnoteringen in de Tour. Ik zag in hem een mix van Sean Kelly en Laurent Jalabert.

Op zijn 29ste is hij daar (nog) niet aan toe. Van de monumentale klassiekers heeft hij enkel Milano-Sanremo (in 2019) gewonnen, wat van hem eerder verwacht werd in Liège-Bastogne-Liège (2de in 2015 en in 2021) en in de Giro di Lombardia (2de in 2017). Een etage lager haalde hij het drie keer in La Flèche Wallonne (2018, 2019 en 2021) en in de Strade Bianche (2019). 

Wint hij op zaterdag 9 oktober Il Lombardia of clasht hij daar met zijn dagdagelijkse teamgenoot Remco Evenepoel?

Aan een dichte ereplaats in de Tour (vierde in 2019) zie ik Alaphilippe geen vervolg meer breien. En inderdaad: waarom gedurende weken nastreven wat je in enkele dagen kunt bereiken? Hij zal het dus eerder bij dagzeges houden, liefst gepimpt met een tijdelijke maillot jaune. Zijnonvoltooide symfonie in de klassiekers wordt meer dan aardig toegedekt door twee regenboogtruien, waarvan Sean Kelly en Laurent Jalabert dan weer verstokenbleven. Een hattrick aan wereldtitels zal hem wellicht niet weggelegd zijn want in het milde Wollongong (een Australische industriestad) zal hij moeilijk van de rest kunnen wegrijden.

Wijs vooruitziend van de overbelaagde Patrick Lefevere om Julian Alaphilippe (tot en met 2024) en Remco Evenepoel (tot en met 2026) langdurig aan zich te binden. Het verzekert hemzelf van een afscheid in schoonheid en Quick-Step - Alpha Vinyl van een gigantische return, tot spijt van al wie het hem benijdt maar vergeet daarbij niet dat de zilvervos het zelf heeft afgedwongen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten