zaterdag 18 september 2021

Nog een ‘geluk’ dat ze een (sic) slechte manager hebben, anders waren het er misschien al 80

 

deceuninck - Quick-Step wint

vandaag voor de 60ste keer in 2021

 

deceuninck - Quick-Step zal dit weekend met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de kaap van 60 zeges (de kermiskoersen van Rotselaar en Gullegem niet meegeteld) ronden. 

De eindzege in de Tour de Luxembourg kan Joao Almeida deze namiddag nog moeilijk ontsnappen en het zou best kunnen dat zijn zegegebaar simultaan verloopt met dat van een teammate in Slovaquie of in Haacht (Primus Classic).

En dat aan het einde van een week waarin ceo Patrick Lefevere een container bagger over zich kreeg voor zijn vermeende hardvochtigheid ten opzichte van Sam Bennett en Mark Cavendish.

In verband met die twee moet men zich de omstandigheden herinneren hoe zij bij deceuninck - Quick-Step zijn verzeild: de Ier vroeg asiel omdat hij zich bij Bora-Hansgrohe niet meer comfortabel voelde en de Brit putte zich uit in smeekbeden om zijn illustere carrière waardig te kunnen afsluiten.

Een jaar na die geslaagde inwilliging piepen beiden totaal anders. Bennett abdiceerde voor de Tour nadat hij zijn lucratieve terugkeer naar … Bora-Hansgrohe had bewerkstelligd. Cavendish stelt eisen die een jaar geleden niet eens in hem opkwamen. Lefevere is evenwel wijs genoeg om uitbolscenario te anticiperen. Hoeveel koersen zal Cavendish nog winnen? Het zal voorhem in het beste geval (zoals met Philippe Gilbert) een bonus-malus worden en wat er hem nà zijn aktieve carrière kan weggelegd zijn is voor Lefevere nog niet aan de orde.

Indien zich Patrick door emo in plaats van door ratio had laten leiden dan had hij Bennett een gouden handdruk gegeven en Cavendish een driejarig contract. Lotto-Soudal deed dat laatste voor Philippe Gilbert en zie maar waartoe dit heeft geleid. 


In weerwil van al die onnodige calamiteiten behaalt deceuninck - Quick-Step vandaag dus minstens zijn 60ste zege van het seizoen volgens deze verdeelsleutel: Julian Alaphilippe (3), Joao Almeida (5), Kasper Asgreen (4), Andrea Bagioli, Davide Ballerini (3), Sam Bennett (7), Mattia Cattaneo, Rémi Cavagna (3), Mark Cavendish (9), Josef Cerny, Remco Evenepoel (7), Alvaro Hodeg (3), Mikkel Honoré (2), Fabio Jakobsen (5), Yves Lampaert (2), Florian Sénéchal, Jannik Steimle en Mauro Vansevenant.

Van voornoemden verlaten, behalve Bennett, onder anderen ook Almeida en Hodeg (naar UAE - Team Emrates) The Wolfpack maar dat heeft hen niet verstoken van verdere eigen overwinningen.

Het is geen initieel doel om het zegerecord van 2018 (73 overwinningen) te verbeteren. Dat cijfermatig curiosum is niet eens een issue om het over een grand cru - jaar te hebben met bovenal World Tour - successen in de UAE Tour (2), de Omloop, Paris-Nice (2), Tirreno-Adriatico, Brugge - De Panne, de E3 Harelbeke, de Ronde van Vlaanderen, de Itzulia Basque Country, de Tour de Romandie, de Tour (4, annex groene trui), de Tour de Pologne (dag- & eindzege) en de Vuelta (2, annex de puntentrui). En who knows wat er nog meer bijkomt. 

 

Patrick Lefevere is ontegensprekelijk de Eddy Merckx van het wielermanagement. Nog vinden niet weinigen het nodig om hem te schofferen in plaats van te feteren. Zij die zich daartoe geroepen voelen, moeten beseffen dat hun belaagde al decennialang vele tientallen mensen (renners en omkadering) een duurzame droomjob laat uitoefenen met als bijsluitende vraag: hoeveel (pardon: hoe weinig) verloop was er tijdens die lange periode? Ga er maar eens voor staan! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten