dinsdag 26 maart 2013

Bernard Van de Kerckhove: 
geen gewone coureur geweest!

Niemand die het voor mogelijk houdt maar Bernard Van de Kerckhove viert op 8 juli reeds zijn .... 72ste verjaardag. Hij oogt inderdaad veel jonger.
Velen die weten of geweten hebben dat Bernard in de jaren zestig een merkwaardige coureur is geweest. Hij zorgde vooral voor ophef door in de Tour, die hij tenslotte geen enkele keer uitreed, twee dagzeges te behalen: in Vorst 1964 (vòòr Jean Stablinski en Gilbert Desmet) en in Roubaix 1965 (vòòr de aanstaande ... eindwinnaar Felice Gimondi!). Beide successen werden verlengd in enkele dagen gele trui.
Bernard was hooguit tien jaar beroepsrenner maar reed wel voor vijf verschillende topploegen: Solo-Superia (1962-1965), Ford France (1966), Pelforth-Sauvage (1967 en 1968), Faema (1969) en Dreher (1970). Dat bracht met zich dat hij het wielerbed deelde met onder anderen Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Jos Wouters, Eddy Merckx, Patrick Sercu, Jacques Anquetil, Jean Stablinski, Jan Janssen,... Weinigen die hem dat kunnen nazeggen.
Bernard kwam tweemaal dicht bij een klassieke zege, die tenslotte naar een ploegmaat ging. Zo werd hij tweede (na de jonge Noël De Pauw) tweede in Gent-Wevelgem 1965 en (na good old Jean Stablinski) in de Amstel Gold Race 1966. Zelf behaalde kwam hij vervaarlijk dicht bij een dagzege maar in Salou moest hij het afleggen tegen de explosievere finisher Michaël Wright.
Toch mag je de wielercarrière van Bernard Van de Kerckhove als een onvoltooide symfonie omschrijven. Dat had zo zijn oorzaken. Bernard is nooit een vakidioot geweest. "Weinig versleten, goed verdiend en veel plezier gemaakt", knipoogt hij wanneer je hem daar vandaag de dag mee confronteert. Hij had meer pijlen op zijn boog. Hij studeerde af als kinesist maar een leven binnen vier muren zinde hem niet. Hij werd naderhand vertegenwoordiger voor de Limburgse meubelfirma Velda (ooit co-sponsor van de roemruchte Flandria-ploeg). En vandaag de dag houdt hij zich vooral bezig en jong als de koppig doorzettende organisator van de 37ste Driedaagse van De Panne - Koksijde, waarvan hij één van de créateur-fondateurs is. Velen willen zijn geesteskind schoffelen maar Bernard weerlegt dat met drie woorden: over mijn lijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten