maandag 18 maart 2013

S.O.S. West-Vlaams (jeugd)wielrennen

De West-Vlaamse afdeling van Wielerbond Vlaanderen mag dan nog gloriëren met de aanstelling van Jules Vandergunst tot algemeen voorzitter van Wielerbond Vlaanderen; toch is het ook in deze provincie niet allemaal goud wat blinkt. 

Recentelijk slaakte WBV - West-Vlaanderen de alarmkreet dat er dit jaar ruim vijftig koersen minder zijn. Vooral bij de jongste categorieën is het kommer en kwel. Terwijl er in 2013 in Oost-Vlaanderen nog 42 wedstrijden voor aspiranten op de kalender staan werden in West-Vlaanderen amper 14 organisatoren bereid gevonden een wedstrijd in te richten voor 12-, 13- en 14-jarigen. Lokt dit niet allerlei vraagstellingen in de hand? In Oost-Vlaanderen kan men wekelijks kiezen uit een organisatie op zaterdag en één op zondag met telkens een goed gevulde deelnemerslijst. West-Vlaanderen moet het met veel minder doen. April zet de toon met amper één organisatie (Lendelede) tegenover nog vier in 2012. Oost-Vlaanderen doet het in de grasmaand veel beter doet met liefst acht organisaties!
Aan de kwaliteit van de West-Vlaamse benjamins kan dat geenszins liggen: een lichting 12-jarigen met Laurens Vandaele, Giel Barbry, Jari Simoens, Calvin Verbeeck, Axel Ovaere; een lichting 13-jarigen met vooral Matthias Declercq (punten- én zegekoning 2012) en een lichting 14-jarigen aangevoerd door Yentl Bekaert, Thibault Plysier, Jens Verstraete en Thomas Vansteelandt
Waaraan ligt het dan wel en waarom vielen zoveel organisaties weg? Neem nu bijvoorbeeld Krombeke, die vorig jaar op pinkstermaandag organiseerde. Alle renners die op Pinksteren in Oost-Vlaanderen gingen rijden mochten de volgende zondag starten in Wielsbeke. Alle renners die de maandag in Krombeke gingen rijden mochten de volgende zondag niet starten in Wielsbeke. In Krombeke daagden bij de 11-jarigen elf deelnemers op, bij de 12-jarigen vier, bij de 13-jarigen acht en bij de 14-jarigen zowaar twintig. Of globaal 43, een cijfer dat men in Oost-Vlaanderen in vrijwel elke leeftijdscategorie haalt. Begrijpelijk dat je dan als organisator naar het volgende jaar toe de handdoek gooit.
Ook frappant: op 9 september 2012 reden de aspiranten en miniemen hun ultieme wedstrijd van het seizoen in Meulebeke. Juist over de grens in Wallonië loopt het seizoen door tot begin oktober. Resultaat vanaf het weekend van 15-16 september een ongeziene overrompeling van West-Vlaamse aspiranten vanaf Escanafles.
Dit jaar wordt er geen enkele meeting meer georganiseerd op de wielerpistes in Brugge en Oostende voor aspiranten. Die pistes genieten dus nog amper bestaansrecht. Gelukkig steken de Jonge Renners Roeselare onder leiding van Kris Hanne hun nek uit en organiseren vier pistemeetings in Rumbeke. "Slechts" vier in West-Vlaanderen in weerwil van het feit dat je de drie Vlaamse (Barbry, Declercq en Bekaert) en de drie Belgische baankampioenen (Vandaele, Declercq en Bekaert) in eigen provincie hebt.
Maar er is (valse) hoop. Als het kalf bijna verdronken is doet de jeugdcommissie van de Westvlaamse Wielerbond met jeugdvoorzitter Eric Snauwaert véél te laat een oproep via de website naar alle inrichters van miniemen en aspiranten. Ze "zullen" een nieuwsbrief opstellen en/of een brochure uitgeven. Drie weken voor de start van het seizoen had die er allang moeten zijn, temeer het een dunne uitgave zal worden met de gegevens over de luttele overgebleven organisaties voor aspiranten en miniemen. Met deze vijgen na Pasen hopen zij een boost geven aan deze organisaties en de andere die zij er alsnog willen bijhalen. Een beetje ernst a.u.b. en veel meer toewijding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten