zaterdag 28 januari 2023

Beter dan over twee maanden …

 

Moge dit voor REMCO 

een leerzame tik zijn!

Remco Evenepoel zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de Vuelta a San Juan geen tweede keer winnen en al evenmin een elfde rittenkoers op zijn palmares bijschrijven.

Net het tegenovergestelde was een aangekondigde kroniek die Remco al meteen wilde afdwingen: hij voelde zich geroepen om al op ruim tien kilometer van de top van de Alto Colorado toe te slaan. Zoiets doe je enkel op een superdag zoals hij er één had in LBL en op het WK. Hij zal ook wel geweten hebben dat hij die gisteren niet had en dus had zijn onverhoedse uitval meer van the raid of the loser die het ook bleek te zijn want weinig kilometer verder kwam Remco zichzelf tegen en werd hij achtergelaten in plaats van achter te laten. De andere favorieten zullen ook wel not amused geweest zijn dat  hij hen al zo gauw wilde wegzetten. Ook Remco’s kompanen werden er niet vrolijk van dat hun onverdroten inzet te weinig rendement opbracht. Het enige positieve dat eraan vastzit, is dat Remco zich vermande in plaats van helemaal in te storten of het te laten lopen, wat hij trouwens nooit doet.

De bedenking dat de Colombianen (met hun zevenen in de top tien van de daguitslag) al meer gewoon waren aan de ijle lucht werd gerelativeerd door Filip Ganna (tweede op een halve minuut van Miguel Ángel López) van tafel geveegd. Remco had behoedzaam in het spoor van de gemetamorfeerde Italiaan moeten eindigen maar ook dat zou voor de brede publieke opinie als een nederlaag worden geëvalueerd.

Wat Remco gisteren overkwam, is een nuttige tik maar géén dreun van jewelste. Dat de perceptie daarbij wil dat hij (nog) te zwaar staat en dat dit de naweeën kunnen zijn van een overdrukke winter met allerlei verplichtingen en andere geplogenheden is niet onomkeerbaar en overkomt hem op het juiste moment, beter nu dan over een kleine twee maanden in Catalunya. Geen man overboord dus maar een wijzere Remco die nu wel zal beseffen dat het meestal beter is om zich zo lang mogelijk in de comfortzone van de favorietengroep te vertoeven.

Wat de cruciale rit van deze Vuelta a San Juan nog leerde: 

Filippo Ganna zal terug zien als een allrounder van wie er, behalve in de tijdritten, ook opnieuw hoogstandjes mogen verwacht worden zoals hij er één opvoerde op Camigliatello Silano in de Giro van 2020.

Yves Lampaert reed op dit vroege tijdstip nooit beter en is tuk op een spraakmakende lente. Op de Alto Colorado verloor hij geen twee minuten op Ganna en over zes weken zal dat in Paris-Roubaix veel minder zijn.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten