vrijdag 20 januari 2023

Jay Zwift VINE 

géén vluchtige passant

 

Enkele bescheiden ereplaatsen (3de in de New Zealand Classic 2019 en 5de in de Herald Sun Tour 2020) op het eigen continent deden er niet toe zoals wel zijn in het oog springende cijfers op de … Zwift Academy.

perempic@rchief.be - foto Peter REMMERIE

Zwift
 is een softwarepakket dat het coureurs mogelijk maakt om interactieve indoortrainingen uit te voeren. De opgeslagen data zijn beschikbaar voor geïnteresseerden en in Vine’s geval was dat vooral Alpecin-Deceuninck dat niet aarzelde om hem in zijn team op te nemen. Hoe terecht was dat want in 2022 won hij ei zo na een rit in Bessèges, werd hij tweede in de Tour of Türkiye en in de Tour of Norway. Hij was meteen klaar voor zijn tweede Vuelta waarin hij nogal wat monden deed openvallen. Binnen de eerste week won hij zowel op Al Pico Jano als twee dagen later op Colláu Fancuaya. Ei zo na kwam daar een derde dagzege bij op de Peñas Blancas zodat hij als soeverein leider in de bergprijs aan de derde week begon en dat nevenklassement kon hem niet meer ontglippen tot hij op drie dagen van Madrid door een zware val werd uitgeschakeld.

Alpecin-Deceuninck speelde zijn veropenbaring kwijt aan het opbiedende UAE Team Emirates. Vine maakt er meteen werk van om ook dat contract te valoriseren. Hij voert na vier dagen de tussenstand aan in Tour Down Under. In de proloog gaf hij slechts enkele tellen toe aan de andere klassementsrenners en in de met wat hoogtemeters bezwangerde tweede en derde rit reed er niemand van hem weg. Eén en ander leverde hem de pole position op in het tijdklassement én in de bergprijs. Benieuwd of hij standhoudt in de afsluitende koninginnenrit die zondag eindigt op de Mount Lofty in het National Park nabij Adelaide.

Het wordt voor Vine een mooie stijloefening om na te gaan in welke mate er in hem een klassementsrenner schuilgaat. Murcia, Tirreno-Adriatico en Catalunya leiden hem naar zijn eerste Giro, waarin hij tweede in bevel zal zijn na João Almeida, die er in 2020 vierde en in 2021 zesde werd. In 2022 werd de steeds nog maar 24-jarige Portugees, als vierde in de tussenstand, uitgesloten met een positieve coronatest. 

Het zal voor Jay Vine niet simpel zijn om zich op te dringen in een team waarin ook nog Juan Ayuso en bovenal Tadej Pogačar. Misschien kan hij daardoor meer tot zijn recht komen als vrijbuiter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten