zondag 5 november 2023

Een jongeman met een plan …

 

William LECERF: trage maar gestage progressie kwam plots 

in een stroomversnelling



Van William Junior Lecerf wist ik al langer dat hij wat kon maar dat hij zo’n hoge vluchtzou nemen als hij de jongste twee seizoenen deed, dat hield ik amper voor mogelijk, William zelf ook niet.

Het eerste wat ik mij van hem herinner is dat hij in 2016 in Mamer als de jongste aspirant de prelude van het Critérium Européen de Luxembourg won. Hij woonde toen in Belgisch Luxemburg in Chêne (Léglise), een bewust opzoeken van de Ardense natuur waarop William Senior verliefd was geworden maar dat bleef niet opwegen tegen het nadeel om als coureur van alles en nog wat vèr weg te zijn. Het veel centraler gelegen Kluisbergen, in de nabijheid van de Mont de l’Enclus en andere pittige hellingen, werd de nieuwe uitvalsbasis.

Junior is altijd zuinig geweest op het aantal koersdagen. Als 16-jarige neo-junior telde hij amper mee en in het coronajaar 2020 liep hij op training een aanslepende enkelblessure op en reed slechts een handvol koersen waarvan hij die in Kerniel won en in die van Landskouter derde werd.

Als belofte zou hij het niet onder de markt hebben, werd gedacht edoch: een maand geleden sloot hij zijn derde kabbelende campagne in die categorie af met een triomf in de Piccolo Lombardia nadat hij de Ier Archie Ryan (Jumbo-Visma Devo) achterhaalde en in de sprint klopte. Het was hoegenaamd geen toevalstreffer want vier dagen later werd hij elfde in de Gran Piemonte (1.Pro).

William had die spraakmakende resultaten dan al niet meer nodig om zijn toekomst al professioneel uitgestippeld te weten want hij maakt tot eind 2026 deel uit van het grote Soudal-Quick.Step en het zal niet per definitie om te knechten zijn want William is iemand die zijn klimcapaciteiten kan verlengen in een goed klassement: 3de in de Tour du Rwanda, 8ste in de Giro Next Gen, 4de in Tour Alsace en 5de in de Tour de l’Avenir. 


Is William LECERF de volgende aërokogel? Volgens dit beeld in Waregem genomen tijdens de Memorial Igor Decraene, die hij cum laude won, ben je sterk geneigd te denken van wel.

Hoogtemeters zijn natuurlijke bondgenoten en bij zo’n type coureur verwacht dat je dat tijdrijden het pijnpunt is, correctie een … werkpunt! Dat bleek toen hij op 26 augustus in de notoire klimtijdrit van de Tour de l’Avenir knap vijfde werd en acht dagen later winnaar (à 48,5 km./u.) van de biljartvlakke Memorial Igor Decraene.

William verdeeld amper 61 kg. over 1,71 meter. Dat levert hem een exceptionele Body Mass Index van amper 18,685 op.


William onderscheidde zich niettemin tussendoor eveneens in ééndagskoersen: 9de in L-B-L u23, 3de in La Flèche Ardennaise, 2de in de GP Color Code Bassenge, winnaar in Herbeumont, … 

Dat lag meer in de lijn der verwachtingen dan dat hij op vlakke trajecten eveneens zou meedoen voor de vette prijzen.

De 19-jarige Lecerf werd na zijn vierde eindplaats in de Giro Next Gen 2022 gegeerd wild op de jachtvelden van de koers. Bij Lotto-Soudal u23 had hij nog geen continuïteit en Patrick Lefevere repte zich om dit goudhaantje in zijn rangen te sluiten. Kurt Van de Wouwer werd er niet bepaald vrolijk van en zette de lopende samenwerking met Junior ‘per direct’ stop. Erg kon William dat niet vinden.

Lecerfs epitheton van allrounder werd extra bekrachtigd door het feit dat hij als junior in 2019 de Druivencross van Overijse won. Veldrijden deed hij graag maar hij zag het als middel, niet als doel.

William is niet het enige aanstormende talent dat aansluit bij het grote Soudal-Quick.Step. Dat doen ook de nòg jongere (bouwjaar 2002) Gil Gelders en de Amerikaan Luke Lamperti (Bahrain-Victorious en in 2018 winnaar der West-Vlaanderen Tour voor nieuwelingen). 

Bij het Devo Team is men volgende bofkonten aan het klaarstomen om over vrij overafzienbare tijd de grote sprong te maken. Ploegleiders Kevin Hulsmans en Kevin De Landtsheer verwelkomen er vier van de sterke recolte 2005: Niels Driesen, Gauthier Servranckx, Viktor Soenens en Lars Vanden Heedeopgelijst met Gabriel Berg (Fr.), Renato Favero (It.), Cormac Nisbet (Gr.-Br.).

Patrick Lefevere mag dan bejaard zijn (op 6 januari 2024 wordt hij er 69), zijn ideeën, die hij steevast in daden omzet, zijn dat alvast niet.

1 opmerking: