zondag 19 november 2023

Vlaanderen en Roubaix naar de herfst?!

 

Is David Lappartient helemaal krankzinnig aan het worden?

Na zijn uitschuiver aangaande de afwezigheid van Thibau Nys en Lars van der Haar in de WB van Dendermonde terwijl hij wel begrip opbracht voor de overwegende gelatenheid van regenboogtruidrager Tom Pidcock en van Wout van Aert en Mathieu van der Poel, de respectieve truiendragers van de Lage Landen, wil uci-voorzitter David Lappartient nu ook een coup plegen op de kalender van de World Tour. 

Zo denkt hij eraan om Vlaanderen en Roubaix, zoals in het coronajaar 2021, naar de herfst te verplaatsen. Eén van zijn motieven zou zijn de … CO2-uitstoot door het wielrennen te verminderen met het drastisch verminderen van onnodige reizen. Net daarmee doet hij het tegenovergestelde want Vlaanderen en Roubaix zitten nu mooi gebundeld in het BeNe-pakket tussen eind maart en eind april met allemaal korte verplaatsingen. Nog meer contradictio in terminis is de overweging om Liège-Bastogne-Liège en de Giro di Lombardia van plaats te doen wisselen. Dat zou pas een stomme stijlbreuk zijn die bovendien extra verplaatsingen in de hand werkt.

Om de CO2-uitstoot zal het dus niet te doen zijn zoals misschien wel aan één of andere … verborgen agenda met Flanders Classics als partner in crime.

De enige verandering die zinvol kan zijn is het verplaatsen van Tirreno-Adriatico naar oktober in de aanloop naar de Giro di Lombardia in een periode dat het wemelt van andere Italiaanse topkoersen, waarvan er meerdere van de ProSeries deel uitmaken. Tirreno-Adriatico zou op die manier ontkoppeld worden van Paris-Nice waardoor beide rittenwedstrijden vèr uit mekaar een (nòg) betere bezetting zouden krijgen.

Nog zo’n dooddoener is het verlaten van de Vuelta a Espana onder het voorwendsel dat het midden augustus te warm is in Spanje alsof hittegolven daar tien dagen later of in september onwaarschijnlijk zijn.  

Wel een uitdaging is de ontkoppeling van het Critérium du Dauphiné en de Tour de Suisse. In het geval van een opgeschoven Vuelta kan men de Helvetia Tour naar begin augustus ten koste van de Vuelta a Burgos verschuiven.

Ik blijf herhalen dat men voor een opgeruimde en daardoor evenwichtiger kalender de drie grote ronden moet inkorten naar drie blokken van vijf in plaats van zeven dagen. Zo worden drie weken gewonnen voor een herschikte kalender en rijden de beste klassementsrenners misschien alle drie (minder) grote ronden.

Mijn inschatting met de hand in het vuur is dat er ook na 2026 weinig zal veranderd worden aan de uci-kalender of het zou gemorrel moeten zijn dat de wielrennerij met zijn kwalijk businessmodel kan missen als de pest.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten