maandag 13 november 2023

Viktor SOENENS: continu uitblinken loont meer dan futiele overwinningen

 

 

 

Viktor Soenens (Aalter) was een figurant bij de aspiranten, die slechts luttele keren in de top vijf eindigde maar wel verre ereplaatsen behaalde in het PK tijdrijden. Het viel ook op dat hij als 13-jarige tussen de 14-jarigen één van de besten was in Lierde en in Michelbeke, waar hoogtemeters de boventoon voerden

 

Viktor Soenens met in zijn spoor Ibe Dhondt.


Winnen was zijn regel niet en zou het ook niet meteen worden. Hij stond er niet bij stil maar hechtte als neo-nieuweling overtreffend belang aan ereplaatsen in het BK tijdrijden (9de), in Herbeumont (10de) in Couvin (14de) en in Jemeppe (7de). Zelfs op het biljartvlakke trok hij aardig zijn streng, anders was hij (na Mauro Cuylits) geen tweede geworden in het VK te Laarne. En er rolde zowaar ook een allereerste overwinning uit de kast, begin augustus 2021 in Kooigem, het had iets van een D-day

 

Het stond dan al vast dat Viktor in de langere en lastiger koersen der junioren nog meer zou gedijen. De stevige basis, die tijdens de krokusvakantie 2022 in Mallorca aangelegd werd, wierp meteen zijn vruchten af, zelfs al werd hij in maart door Covid-19 en buikgriep afgeremd.

 

Viktor is een allrounder: in niets super maar in alles oerdegelijk. De onvolmaaktheden heeft hij als tweedejaarsjunior almaar meer uitgevlakt zodat hij almaar korter aansloot bij de coryfeeën van het uitzonderlijke bouwjaar 2005.

Dat is niet uitsluitend in blindemansogen maar ook in de klare kijkers van Kevin Hulsmans die Viktor met Niels Driesen, Gauthier Servranckx en Lars Vanden Heedeals neofieten verenigde bij Soudal-Quick.Step Devo. 

 

Niets minder kwam Viktor toe na de bloemlezing van resultaten die hij bijeensprokkelde, een mix van ééndagswedstrijden en rittenkoersen met telkens de Vlaamse en de Waalse hoogtemeters als natuurlijke bondgenoten2de in de Ster van Zuid-Limburg, 15de in de Gipuzkoa Klasika (Sp.), 4de in de E3 Harelbeke, 20ste in de Course de la Paix (Tsj.), 6de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, 6de in de Arendvan Rekkem, 17de (en 5de in de derde daguitslag) in de Ain Bugey Valromey Tour (Fr), 4de Aubel-Thimister-Stavelot, 8ste in Honelles-Angreau, 7de in de GP Ernest Beco - Jemeppe, 4de in La Philippe Gilbert, …

In de Zuid-Limburgse slotrit kreeg hij de leidende Patrick Boje Frydkjær tijdens de selectieve slotrit naar Mopertingen niet uit zijn hete spoor zodat de boni van de Deen uit de korte (klim)proloog van Sittard-Geleen volstond.

Ook in Aubel-Thimister-Stavelot eindigde Viktor dicht, daar was het vooral de ploegentijdrii die hem parten speelde.

In La Philippe Gilbert werd het eveneens de vierde eindplaats maar daar viel er helemaal niets te beginnen tegen Jarno Widar, die tussen Harzé en Remouchamps alover La Redoute zelfs geen kibbelende kompanen nodig had voor een spraakmakende dubbelslag.  

 

Eén en ander volstond dus ruimschoots om door Kevin Hulsmans bij Soudal-Quick.Step in de rangen te worden gesloten. De Limburgse ploegleider zal in Viktor Soenens’ leven alvast duurzamer zijn geweest dan bondscoach Carlo Bomans die hem na het WK (aanvaardbaar) ook voor het EK (minder aanvaardbaar) over het hoofd zag

Daar lag Viktor allerminst wakker van, hij was inmiddels studies bedrijfsmanagement aan de Arteveldehogeschool - Gent begonnen zodat er op zijn competitief lichaam een welgevulde kop zal staan. Bij mindere momenten kan de ene vaarigheid de andere pimpen.

 

Aan de fietspositie alleen al merk je dat Viktor Soenens ook als tijdrijder potentieel heeft.

Uiteraard beseft Viktor waar zijn werkpunten zich situeren. 

Het tijdrijden wil hij, zonder daar een specifiek doel van te maken, verbeteren. De houding is er reeds, die heeft hij te danken aan Hannes Bonami Sportcoaching.

De hoogtemeters dan, je zal Viktor niet voortvarend horen beweren dat hij een klimmer is maar met de cols maakte hij enkele keren met enige bijval kennis.

 

Ook meer dan een voetnoot: geboren op 5 oktober 2005 realiseerde Viktor het in 2023 allemaal als 17-jarige en ook als neo-belofte zal hij één van de benjamins zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten