vrijdag 10 november 2023

Koersaholic Matijs VAN STRIJTHEM 

ziet de combinatie weg-piste 

als een luxe de choix


 

Té vlijtig om ook nog briljant te zijn, titelde ik een jaar geleden toen hij als tweedejaarsnieuweling na een intense campagne korter bij de besten aansloot. Daar begon hij al mee vanaf de jaarwende 2021-2022 met een deelname aan vrijwel àlle baankampioenschappen, waarin hij steevast rond de vijfde plaats aanmeerde. 



Toch begon hij fris en monter aan het wegseizoen met een rist (dichte) ereplaatsen die zich bleven opstapelen met als verrassende vaststelling dat hij begin augustus nog geen enkele keer had gewonnen. Daar deed hij wat aan op 2 augustus 2022, zijn D-day in Kooigem, 35 maanden na zijn vorige zege als 13-jarige aspirant in Emptinne. 

Wanneer er een schaap over die dam is dan volgen er wel meer, in Matijs’ geval werden er dat alsnog vier, die zijn nazomer extra inkleurden, ook nog opgelijst met de fraaiste ereplaatsen: 2de (na Cedric Keppens) in Jemeppe-sur-Sambre en 3de in de Affligem Classic.

 

Deze jongen was helemaal klaar voor een zorgeloze overstap. Als neo-junior is zijn actieradius er door stages en studies enkel in mei en juni wat op verminderd. In de Blaarmeersen werkte hij, met ook beslagen tweedejaars als concurrenten, weer een copieus programma af met een derde plaats in de keirin als voornaamste beloning. Deze winter zal Matijs wel vaker op het podium worden geroepen.

Op de weg was het aantal overwinningen niet de hoofdzaak, al was de tweede uit dat korte rijtje een voltreffer: de 2de rit in de Sportbreizh (Fr.). Het deed de teamplayer in Matijs evenveel genoegen dat zijn kompaan Jenthe Verstraete ook een dagzege behaalde en dat ze met Van Moer het ploegenklassement wonnen. 

Meerdaagse inspanningen zijn duidelijk aan Matijs besteed: ook in de Ster van Zuid-Limburg, Aubel-Thimister-Stavelot en de Keizer - Koksijde/Pittem zette hij knappe dagprestaties neer, die zich weliswaar niet verlengden in een goed klassement, de tijdrit was er teveel aan. Van dat onderdeel zal hij een koele minnaar blijven, al wil hij er wel een werkpunt van maken.

 

Meerdaagse inspanningen zijn ook aan de orde op de piste. Zo rijdt Matijs de komende periode zowel de Toekomstzesdaagse van Gent (met Nicolas Aernouts?) en van Rotterdam (met Jarne Van Dyck). Hij ervaart de combinatie weg-piste als een luxe die hij zo lang mogelijk wil volhouden. Zo ambieert hij volgende zomer ook een deelname het EK en het WK.

Matijs (Kruibeke) behoort ontegensprekelijk tot de bovenlaag van het bouwjaar 2006 die met onder anderen Louic Boussemaere, Stan Craps, Aless De Bock, Célian DeWeerd, Nolan Huysmans, Cedric Keppens, Xander Scheldeman, Jasper Schoofs, Axel Van den Broek, Nio Vandevorst, Corneel Vanslembrouck, Jenthe Verstraete, Louis Weyts, … samen met de overkomende nieuwelingen voor de onmogelijke opdracht staan om de uitzonderlijke bouwjaar 2005 naar de kroon te steken.

 

Matijs handhaaft zich bij het Van Moer CT om met Kenny Desaever als dierbare gids een gerichter programma af te werken. De pluimgewicht van een jaar geleden (toen 59 kg. verdeeld over 1,77 m) is meer costaud geworden: één centimeter gegroeid maar vijf kilo meer spiermassa opgebouwd zodat zijn BMI geïdealiseerd is van 18,83 naar 20,51.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten