donderdag 30 november 2023

In de World Tour 2024 ...

La douce France: meer kwantiteit dan kwaliteit 


Frankrijk beschikt met Decathlon-Ag2R-Citroën, Arkéa - B&B Hotels, Cofidis en Groupama-FDJ over vier teams en 77 renners in de World Tour. Geen enkel land doet in deze cijfermatig beter.

 

Drie van de vier zijn duurzame sponsors. De financiële onderneming AG2R (Prevoyance) is er al bij vanaf 2000 en is in 2024 aan zijn zilveren jubileum toe. Kredietverlener Cofidis nog drie jaar langduriger en Groupama-FDJ al even langdurig met La Française des Jeux als basislegger. Arkéa (een mutualistische bankgroep) doet er slechts toe vanaf 2019 met Samsic en vanaf 2024 met B&B Hotels als co-sponsor.

 

Kwalitatief is het evenwel veel minder. Christophe Laporte is de trotse aanvoerder. Van Wout van Aert kreeg hij Gent-Wevelgem en het EK ten geschenke maar won wel op eigen houtje Dwars door Vlaanderen maar meer en beter als in 2023 zal het wel niet meer worden.

 

Idem dito voor de 3,5 jaar jongere Laurent Madouas, een oerdegelijke coureur met ereplaatsen (vooral 2de in de Strade Bianche en 5de in LBL) als handelsmerk, opgelijstmet winst in de Bretagne Classic als drager van de Franse kampioenentrui. 

 

Met David Gaudu, inmiddels ook al 27 jaar, ging het de andere richting uit. Na een tweede plaats in Paris-Nice en een vierde in het Baskenland zakte hij door het ijs in het Critérium du Dauphiné, de voorbode van verlies aan geloofwaardigheid voor een eindpodium van de Tour, waarin hij dit jaar van de vierde naar de negende plaats terugzakte. Bovendien behaalde hij geen enkele overwinning.

 

Axel Zingle was op zijn 24ste een veropenbaring die wel nog moet bevestigen.

Victor Lafay verraste, twee jaar na één in de Giro, nu met een dagzege in de Tour, wat Aurélien Paret Peintre deed in de Giro en Geoffrey Soupe in de Vuelta. Bevestigen zal voor hen nog moeilijker worden dan voor Zingle.

De 28-jarige Benoît Cosnefroy verbetert ook al niet meer.

 

Julian Alaphilippe, Romain Bardet, Warren Barguil, Rémi Cavagna (al weet je nooit of hij bij Movistar een nieuwe drive vindt), Bryan Coquard, Arnaud Démare, Guillaume Martin, … zijn (bijna) has beens of al helemaal zoals Thibaut Pinot.

 

Kévin VAUQUELIN, een groeidiamant van Arkéa - B&B Hotels.

De toe te voegen waarde zal meer van de youngsters Romain Grégoire, Lenny Martinez, Paul Penhoët, Kévin Vauquelin en in de ver(de)re verte van Antoine Huby en Paul Magnier, de zorgvuldig gekozen benjamins van Soudal-Quick.Step, moeten komen.

Bij de junioren lijkt er nog meer goeds op komst met de 16-jarige Paul Seixas: 3de en beste jongere in de Due Giorni Eroica (It.), de Tour du Pays d’Olliergues (Fr.) monopoliseerde, 6de in de Tour de Gironde, in de Classique des Alpes enkel voorafgegaan door Jarno Widar, dagwinnaar en 4de (beste jongere) in de Saarland Trofeo (D.), 4de in de Valli del Soligo (It.) en ’s anderendaags winnaar van de Trofeo Dorigo (It.), 2de (winnaar op punten en van de bergprijs) in de Ain Bugey Valromey Tour (Fr.), dagwinnaar en 2de (na Oscar Chamberlain, de aanstaande WK tijdrijden), … 

Léo Bisiaux, de WK veldrijden junioren 2023, die een uitmuntende klassementsrenner die de Driedaagse van Axel, de Giro della Lunigiana (It.) en de GP Rüebliland (Zwits.) won.

Seixas en Bisiaux worden als goudhaantjes gekoesterd door het Devo Team van Decathlon-Ag2R-Citroën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten