dinsdag 28 november 2023

Mathiz TIELENS

bestrijkt een brééd koerspalet 

Allrounder par excellence; dit label mag je met weinig voorbehoud kleven op Mathiz Tielens (Heusden-Zolder), hij is wellicht ’s lands veelzijdigste aspirant en al zeker van het bouwjaar 2010.

Mathiz zal november 2023 evenwel niet als zijn leukste maand inschrijven. Wat een verschil met een jaar geleden, toen de vice-kampioen in het VK en het BK. In Maldegem en in Flemalle moest hij enkel onderdoen voor Lars Peers, de aanstaande (augustus 2023) Europese kampioen mountainbike in Il Ciocco (It.), waar Mathiz tiende zou worden. Ditmaal werd het voor Mathiz veel minder. Hij werd serieus ziek in de aanloop naar het VK in Michelbeke, waar hij verstek gaf en waarna hij nog tien dagen van de fiets moest blijven. Het BK in Maldegem kwam dus te vroeg maar Mathiz vermande zich voor een verdienstelijke vierde plaats op misschien wel de moeilijkste dag uit zijn prille carrière. Mathiz weet nu wat doorbijten in moeilijke omstandigheden alsnog kan opleveren.

Mathiz in het spoor van Miel Heuninck en Alexander Aerts tijdens het BK in Liedekerke, waar hij even later door een lekke band zou worden uitgeschakeld.


Hij was eind april Limburgs geworden en vier maanden later ook Belgisch kampioen tijdrijden. In Denderleeuw deed hij de verschillen over die korte afstand hoog oplopen: Miel Heuninck (die ’s anderendaags zijn titel op de weg zou verlengen) deed er net geen zes seconden meer over, Jappe Ombelets net geen elf seconden en Vlaams kampioen Stan Jammaer ruim vijftien seconden. Dat zijn sprekende cijfers. Dat hij aansluitend in de wegrit met een lekke band moest afstappen verzuurde het wel een beetje.  

Mathiz op weg naar een indrukwekkende Belgische titel tijdrijden.


Mathiz had eerder al de klimmende Kleeberg Challenge in het Nederlandse Mechelen gewonnen en was derde geworden in het BK mountainbike na (uiteraard) Lars Peers en Tijl Vanhaverbeke. Tijdens een beperkt programma op de weg won hij in Hoepertingen (PK), Paal en Helchteren met telkens de uitmuntende Jelle Vanhove als voornaamste concurrent.

Mathiz Tielens is dus van alle markten thuis. Benieuwd hoe lang het nog duurt eer hij een eerste keer uithaalt op de bijdehandse gloednieuwe Velodroom Heusden-Zolder, waar hij (hoe graag ook) nog niet opdaagde. De trainingen zijn op vrijdag en niet te combineren met een veldrit op zaterdag of zondag. Mathiz heeft geen haast om ook deze uitdaging aan te gaan, eerst wil hij er nog één en ander aan toevoegen in het veldrijden. 

Papa Jimmy, thans zaakvoeder bij het bloeiend Boekhoudkantoor Els Hermans in Beringen, behoorde als mountainbiker tot de top in België en heeft nog een oudere koersende telg, Zander (°2006), eveneens een fervent veldrijder die het ook op de weg niet onaardig deed als neo-junior en onder meer (na de Australiër Toby Inglis) tweede werd in eigen city.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten