woensdag 8 november 2023

Jelle HARTEEL in 'n nieuwe omgeving 

op zoek naar eigen accenten


 

Jelle Harteel (Adinkerke), het onbezorgde kereltje als jonge tiener, kreeg vanaf 2021 de keerzijde van de medaille onder ogen: alle plagen van Egypte overvielen hem en die werden bovendien doorspekt met enkele stevige valpartijen. Laat ons evenwel bovenal hopen: what doesn’t kill him makes him stronger …


Jelle Harteel is een allrounder met het tijdrijden als minst favoriete onderdeel maar ook daarin zal hij, wanneer het ertoe doet, zijn beste beentje voorzetten. De juiste houding heeft hij alvast reeds ... boven de knie.

Twee seizoenen bij het Lotto Development Team werden geen onverdeeld sportief succes. In het algemeen werden het mooie jaren waarvoor Jelle dankbaar is maar ten gronde stelt hij gelijk vast dat hij over zichzelf niet wijzer werd als coureur. Het ligt weliswaar ook wel voor een stuk aan zijn type: in niets super maar in alles oerdegelijk. 

Als tweedejaarsjunior verwachtte hij in 2021 veel van de naar oktober verlate Paris-Roubaix maar hij werd op de eerste kasseistrook in een massale val meegesleurd en moest aan een uitzichtloos inhaalmanoeuvre beginnen dat hem toch nog naar de 14de plaats voerde. 

Twee en een halve maand eerder had hij in de zware Ain Bugey Valromey Tour (Fr.) aangetoond dat hij serieuze hoogtemeters aankan: driemaal in de top tien van de daguitslag en 20ste in het eindklassement. 

Finishen kan hij ook maar niet meer of … nog niet met de scherpte van de winnaar.

Als belofte kon hij één en ander niet doortrekken zoals hij dat voor ogen had. Hij werkte in 2022 en 2023 twee copieuze internationale programma’s af en enkel in de uitslag van de Dorpenomloop van Rucphen (Ned.) doemde de aanduiding DNF voor zijn naam op. Hij koerste in een overwegend dienende rol die de maats geen windeieren legde maar wat wel ten koste ging van Jelle’s perceptie zoals onder meer in Paris-Roubaix, die gewonnen werd door zijn kompaan Tijl De Decker. Jelle was zonder naijver graag in Tijls plaats geweest tot hij op 25 augustus diens overlijden vernam, luttele dagen na een fataal ongeval op training. Dat hakte er bij Jelle bijzonder hard in temeer hij bij de uitvaart mededrager van Tijls kist was. Er kwam nogal wat overredingskracht aan te pas om Jelle nog te doen koersen in 2023.  

Jelle heeft het inmiddels kunnen plaatsen en wil, met Tijls beeld voor ogen, verder en zal ook hier sterker uitkomen (what doesn’t kill you makes you stronger) temeer er zich al langer een nieuwe horizont had geopend: Kevin Hulsmans wilde er Jelle absoluut bij in zijn geinternationaliseerd Soudal-Quick.Step Devo Team 2024. 

Jelle begint er als 20-jarige aan de tweede helft van zijn termijn als belofte met de garantie dat hij als allrounder meer zijn eigen kans zal mogen gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten