woensdag 22 november 2023

Ollie PEELMAN deed mij aan Chepe FLUSSIE (terug)denken


 

Ollie Peelman is bij de aspiranten aan een steile opgang bezig. Woonachtig in Kalmthout sloot hij zich aan bij de MTB-school Noorderkempen in het nabije Essen waardoor hij zich vooral focuste op het mountainbiken en het veldrijden. Hij nam er sporadisch een wegkoers bij en ontdekte gaandeweg dat de geplaveide wegen hem nog het best van al lagen. 


Ollie PEELMAN, Vlaams vice-kampioen in Arendonk.

Twaalf deelnames als 12-jarige leverden drie overwinningen en dubbel zoveel ereplaatsen op, ook in de kampioenschappen was hij op de afspraak: derde in het PK, zevende in het VK en zevende in het BK.

Bij de 13-jarigen werkte hij zich op tot de tien besten met vier overwinningen en tien andere podiumplaatsen. De mooiste daarvan behaalde hij in het VK in Arendonk, waar hij de snelste was na de die dag oppermachtige Stan Jammaer. Eén en ander leverde Ollie een overstap naar Acrog-Tormans Balen BC op.

Ollie heeft een Zuid-Afrikaanse mama, is de adoptiezoon van Erik Peelman en heeft nog een oudere broer Bo, een uitstekende student aan de Karel de Grote Hogeschool in Kalmthout. In hun prachtig nieuw samengesteld gezin hebben ze ook nog een zus van wie Erik wel de biologische papa is.

 

De verschijning van Ollie Peelman deed er mij aan denken dat ik nog iemand met een Afrikaanse ouder meegemaakt had die bij de aspiranten koerste. Een korte denkoefening bracht mij bij Chepe Flussie, telg van een Ghanese mama, die reeds als klein meisje in Kortrijk woonde en dus reeds lang geïntegreerd is. Wanneer die haar plat Kortryks bovenhaalt dan begrijpen ze er in Vaalbeek géén iota van.

Waarvan er in Vaalbeek (en daarbuiten) ook geen iota wordt begrepen is de terugval die Chepe vanaf de nieuwelingen overkwam. Hij, de absolute ster van de aspiranten: primus inter pares bij de 12-jarigen (17 overwinningen, Vlaams-Brabants en Belgisch kampioen, Vlaams vice-kampioen), subtopper bij de 13-jarigen (11 zeges, Vlaams-Brabants en Vlaams vice-kampioen), middenmoter bij de 14-jarigen (3 overwinningen waaronder de Vlaams-Brabantse titel). 


 20 augustus 2017: Chepe FLUSSIE wordt in Deftinge kampioen van Belgë bij de 12-jarige aspiranten. De anderen staan amper niet op de foto.

Zijn fysieke voorsprong zag je gaandeweg afnemen maar dat kon niet de enige oorzaak zijn van z'n totaal wegdeemsteren in de uitslagen. In het later begonnen corona-seizoen 2020 speelde een kwalijke val in Neerwinden hem nog meer parten. ’s Anderendaags werd hij nog veertiende in Glabbeek maar dat had hij beter niet gedaan met een gekanteld bekken waarvan hij pas veel later weet had. Met een daardoor aanhoudend slechte doorbloeding naar de benen kon hij veel te weinig energie opwekken. Als neo-junior was sporadisch uitrijden zijn hoogste goed, zo ook afgelopen seizoen tot in september een beter gevoel terugkeerde. Zijn elf jaar oudere dorpsgenoot Gert-Jan Decoster had Chepe’s trainingen bijgestuurd en ook de Heistse clubbestuurder Dieter Clercx weigert aan te nemen dat het voor Chepe op zijn 19de al voorbij zou zijn.

Chepe is van het magische bouwjaar 2005 maar is niet mee kunnen opgaan in de hoge vlucht die nogal wat illustere leeftijdsgenoten namen, maar waarom zou een spraakmakend inhaalmaneuver helemaal uitgesloten zijn? Aan Chepe’s grinta zal het alvast niet liggen. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten