woensdag 13 maart 2024

Dominante teams zijn van àlle tijden …

De fluctuaties van Zonneveld

 

Mijn ‘goede vriend’ Thijs Zonneveld maakt zich in de podcast ‘In het Wiel’ zorgen aangaande de overmacht van de enkele teams en voegt er fijntjes aan toe: een gezonde sport heeft fluctuaties aan de top nodig.

Mijn eerste vraag: wat heeft ‘gezond’ met schommelingen te maken?

Fluctuaties zijn er vooral nodig inzake budgetten zodat de beste coureurs minder samenscholen, maar dat is een illusie!

 

En natuurlijk moet hij er vooreerst op wijzen dat Team Visma | Lease a Bike de maat van die dingen blijft want zowel Tirreno-Adriatico als Paris-Nice gewonnen. En meteen is Thijske gelanceerd om nog meer open deuren in te stampen aangaande de ontwikkelingen in het actuele wielrennen, waarbij hij zich afvraagt of die wel goed zijn. (citaat)

“Wielrennen is steeds meer een spel van een beperkt aantal ploegen. Naast UAE en Visma heb je nog BORA, Evenepoel met Soudal Quick-Step, die doen ook nog mee.”

Frappant hoe respectloos hij het over de ‘éénmansploeg’ Evenepoel heeft en hoe hij Alpecin-Deceuninck, Ineos, Lidl-Trek, … veronachtzaamt. Voor Zonneveld zijn enkel UAE en Visma structureel oké waardoor ze zoveel kwaliteit naar zich toetrekken.

Voor dat laatste verwijst hij exemplarisch naar Matteo Jorgenson die de voorgaande jaren (correctie enkel in 2023) al goed was bij Movistar, maar nu bij Visma | Lease a Bike (gediend door alle omstandigheden) ook in staat bleek om Paris-Nice te winnen. Zonneveld spreekt voor de hele wereld want “iedereen wist dat Matteo alles in huis had om de stap naar de top te maken, maar bij Visma staat hij er meteen.”

Zonneveld verwijt Movistar een gebrek aan professioneel inzicht. Ook Bora-Hansgrohe krijgt een veeg uit de pan. Daar lopen ze achter en moeten ze dingen doen die Primož Roglič al jaren (bij Jumbo-Visma) heeft gedaan. Welke dingen zou Zonneveld daarmee bedoelen? 

En daarna wordt hij helemaal gortig met “Is het geen zorgwekkende ontwikkeling dat de helft van het peloton zo’n beetje vulling is tegenwoordig?”

Je moet maar durven, maar lullen uit de nek is nu éénmaal gratis én gratuit. En dan herhaalt hij dat een gezonde sport het nodig heeft dat er fluctuaties zijn aan de top, dat er meer teams nodig zijn met de financiële middelen en de visie om aan de top mee te doen. Die ziet hij de laatste jaren almaar meer wegvallen en niet gauw meer veranderen. Ik geef Zonneveld meteen mandaat om op sponsorsjacht te gaan. Bewijs je, jongen!

In zijn betoog heeft Zonneveld het ook meermaals over een ‘gezonde’ sport. Wat dat betreft er toch even op wijzen dat Jumbo-Visma in 2023 in opspraak kwam met de jonge Michel Hessman, die zowaar mocht blijven.

Zo brandschoon zijn ze dus toch niet, de idolen van moraalridder Zonneveld. Indien het een andere ploeg was overkomen dan zou hij het meteen opgepookt hebben met “waar rook is, vuur is”.

En wat de dominantie van de sterkste ploegen in het wielrennen betreft is er niets nieuws onder de zon! Thijske is evenwel té jong en té achter in jaren om te weten dat er ooit topteams bestonden als (in alfabetische orde) Faema, Flandria, Kas, La Vie Claire, Mapei, Molteni, Mapei, Once, Quick-Step, Ti-Raleigh, … wiens managers nochtans niet over hetzelfde megabudget beschikten als Richard Plugge om alles op te kopen wat hun zegepaden kruiste. 

1 opmerking:

  1. Maak je toch niet telkens zo druk in al die meningkjes her en der Bernard.. leven en laten leven..

    BeantwoordenVerwijderen