vrijdag 15 maart 2024

Guido Reybrouck Classicwhere stars are born …

 

Er is een onderscheid tussen de koersen op de uci-kalender (1.1 / 2.1) en die op de nationale kalender (1.14 / 2.14)

 

Van mij mag er gerust een West-Vlaming winnen, zelfs één uit de provinciale selectie

 

Mijn strenge evaluatie van het deelnemersveld van de Guido Reybrouck Classic 2024 heeft voor behoorlijk wat commotie gezorgd. Sommige clubs voelen zich ten onrechte geviseerd, waarop ik had kunnen zeggen: wie het schoentje past … maar dat doe ik niet uit respect voor elke noeste werking. 

De quote “niet uitmunten in kwaliteit” sloeg op het totaalplaatje van vijf (!) geselecteerde West-Vlaamse clubs. Vijf?! Inderdaad, want ik maakte (ook dàt nog!) een telfout: in de Guido Reybrouck Classic 2024 zijn niet drie maar vier West-Vlaamse clubs zijn startgerechtigd, ik had Air College - B-Concept niet aanzien als een West-Vlaamse club. Met nog een West-Vlaamse selectie daarbovenop betekent het dat vijf van de elf Belgische clubs uit de thuisprovincie komen, het goede recht van de inrichter waarvan ik zoals meer anderen toch het mijne mag denken én schrijven?

 

Let wel: van mij mogen er gerust jongens van Jonge Renners Roeselare, Gaverzicht - Be Okay Deerlijk, Molenspurters Meulebeke of zelfs van de West-Vlaamse selectie uitblinken à winnen, graag zelfs en ik zou het een even aangename verrassing vinden als met Aldo Taillieu in Kuurne.

Aldo Taillieu, hier als de winnaar van Kuurne geflankeerd door zijn ploegleiders Koen Feys en Nele Devisscher, wil maar al te graag bevestigen in de Guido Reybrouck Classic.

Koen Feys, de gedreven ploegleider van Air College - B-Concept, vindt het niet kunnen dat er in Damme véértien buitenlanse teams startgerechtigd zijn. Mag ik er hem op wijzen dat het uci-koersen (1.1 en 2.1) betreft en geen nationale (1.14 en 2.14) wedstrijden, waarin er wel een buitenlandse beperking is opgelegd? Ik vind het veel stuitender dat Air College - B-Concept niet startgerechtigd is in de Beker van België (2.14).

De uitleg van voorzitter Philippe Vilein (voor wie véél respect) dat hij uit 52 aanvragen slechts 25 teams kon weerhouden is nièt relevant. Elf daarvan waren voorbehouden aan Belgische teams die evident konden gekozen worden. Hij opteerde voor 4 + 1 West-Vlaamse, dat zijn niet de richtlijnen van de UCI maar die komen uit een regionale hoek. 

Er is ook de kronkel om Cedric Keppens (Avia-Rudyco) als gastrenner op te nemen in Air College - B-Concept. Raar, maar ik ben er voor de renner én de koers héél blij om. Jenthe Verstraete (Crabbé-Dstny) kreeg de kans om van de West-Vlaamse selectie deel uit te maken maar hij verkiest La Bernaudeau (Fr.).

Ook Crabbé-Dstny zal er partieel alsnog bij zijn. In een mixed team met de Jonge Renners Roeselare zijn ze vertegenwoordigd door Mathijs De Clercq en Jarne Van Dyck.

Het deelnemersveld is inmiddels in grote lijnen bekend en bulkt van de kwaliteit. Het wordt aangevoerd door Acrog-Tormans, het sterkste collectief met Aless De Bock, Tristan Jannes, Carl Emil Just Pedersen (Deen), Gustav Roller (Z.-Afr.), Jasper Schoofs en Erzam (zoon van Tadej) Valjavec (Slov.).

Ook Sebastian Grindley, de winnaar van Nokere Koerse, maakt dit weekend met Fensham Howes zijn opwachting in Damme. (foto Rudy Schiettecatte)

De andere sterkhouders: Kasper Borremans en Seth Dunwoody (Cannibal-Victorious), Marcos (zoon van Oscar) Freire (Spaanse selectie), Sebastian Grindley (Fensham Howes en de winnaar van Nokere Koerse), Xander Scheldeman (Decathlon AG2R La Mondiale), Michal Strzelecki en Dawid Lewandowski (Poolse selectie), Aldo Taillieu en gastrenner Cedric Keppens (Air College - B-Concept), Thibaut Van Damme (Auto Eder), Lomme Van den Meerssche en Corneel Vanslembrouck (West-Vlaamse selectie), Mathijs Van Strijthem en local hero Louis Weyts (Van Moer CT), … ziedaar de grote uitdagers van de anderen die op hun beurt mogen verrassen.

Dylan Groenewegen (2010), Taco van der Hoorn (2011), Jasper Philipsen (2016), Remco Evenepoel (2018), Samuel Watson (2019), Vlad Van Mechelen (2022) en de drie van vorig jaar (de dagwinnaars Sente Sentjens en Steffen De Schuyteneer plus de eindwinnaar Matthew Brennan) krijgen gegarandeerd opvolgers van formaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten