zaterdag 7 september 2019

Caleb Ewan, de overtreffende trap van Robbie McEwen?

Amper een kwarteeuw jong en reeds zo’n status!
N et als op de Champs Elysées wipte hij aan de Houba de Strooperlaan op als een duiveltje uit een doosje op links om de nogal vèr voor uit hem uit spurtende Pascal AckermannJasper Stuyven en Davide Ballerini op de eindstreep passeren. Hij deed het afgemeten zoals enkel een pistier van opleiding dat kan en dat was hij ook want behalve drievoudig Australisch kampioen werd hij als junior ook wereldkampioen omnium 2011.
Een regenboogtrui op de weg kreeg hij evenwel niet te pakken. Bij de junioren werd hij in Valkenburg gevloerd door Matej Mohoric, die zich het jaar daarop met Louis Meintjes als neobelofte voor Caleb behoedzaam uit de voeten had gemaakt. 
Weer bleek dat je in de jeugdcategorieën beter een verliezer kunt zijn om als contractrenner een winnaar te worden en bij Caleb Ewanwas dat niet anders. Hij was slechts één seizoen belofte en telkenjare warmde hij zich op in de prille Bay Classic, waarin hij ruim een dozijn dagzeges en drie eindoverwinningen behaalde.

Reeds als tiener was hij in België lang geen onbekende. Zo zag ik hem in 2012 op zijn 18de verjaardag Gent-Menen winnen en elf dagen later ook de Omloop Het Nieuwsblad en twee weekends verder de tweede rit van de Driedaagse Liège - La Gleize. Dat kon hij half september niet helemaal herhalen in de “Keizer” van Koksijde, waar hij moest wijken voor zijn landgenoot Robert-Jon McCarthy, die daarna nog bitter weinig van zich liet horen en die nu verkommert in Canyon - dhb p/b Bloor Homeswaarvan ook de Vlamingen Alex Colman en Stijn De Bock deel uitmaken.
Caleb Ewan daarentegen, de voorbestemde opvolger van Robbie McEwen?! Laat die voorbestemd maar vallen want Caleb heeft het al helemaal gemaakt als dagwinnaar in de grote ronden (één in de Vuelta 2015, één in de Giro van 2017 en twee in die van 2019, drie in de Tour van 2019 en bovenal die op de Champs Elysées). Ei zo na had hij ook Milano-Sanremo 2018 gewonnen maar grootmeester-daler Vincenzo Nibali, de haai van Messina, dook hem de zegepas af. Onderwijl had hij in 2016 wel al de EuroEyes van Hamburg gewonnen en - geïnspireerd door de vijfslagervan Robbie McEwen - nu dus Paris-Brussel. Om de vergelijking verder door te trekken: McEwen telde op zijn 25stein 1997 nog maar één dagzege (Champs Elysées 1999). Dat belooft. Met Caleb Ewan heeft de Nationale Loterij, net als eerder met Robbie McEwen en met André Greipel, de … Lotto gewonnen.


1 opmerking:

  1. Concerning financial and business news you can buy in to a RSS channel. This gets you email alarms on the most recent breaking news in the business and hold division. Driving news channels and reporting working environments have overwhelmed the web. medios independientes

    BeantwoordenVerwijderen