maandag 16 september 2019

Keizer van Pittem/Koksijde gaf het aan …

Toekomst van het Noord-Amerikaanse wielrennen dan toch verzekerd?

De toekomst van het Noord-Amerikaanse wielrennen ziet er dan toch niet zo dramatisch uit als een week geleden gedacht. Inmiddels heeft Sepp Kuss (van wie ik zoals zovelen dacht dat hij een …Duitser was) een eclatante dagzege behaald (vijftiende dag op Santuariodel del Acebo). De fraaie plaats die hij gelijk veroverde in de tussenstand heeft hij evenwel niet kunnen vasthouden, het was hem meer om de eindzege van zijn kopman Primoz Roglic te doen. En dat wordt allicht ook zijn blijvende core business als coureur: modelhelper!

Afeglopen weekend bracht de Keizer van Pittem/Koksijde nog meer hoop in de toekomst van het Noord-Amerikaanse wielrennen. Het duo Quinn Simmons Magnus Sheffield walste alles plat. Op zaterdag reden ze met 1’19” voorsprong zij aan zij over de finish in Pittem. Hun één-twéétje zou zich ’s anderendaags allicht herhaald hebben in de korte matinale tijdrit van Wulpen indien Magnus geen fietswissel had moeten doorvoeren waarbij hij zeker een halve minuut verloor. Quinn werd door Murphyongemoeid gelaten en won opnieuw met ruim verschil. Wat betreft het klassement was de negenvoudige bestorming van de Hoge Blekker een formaliteit die de beproefde Magnus Sheffield, in het gezelschap van Samuel Watson, helemaal naar zijn pedalen zette. Met die Brit mocht hij zijn boezemvriend op het eindpodium flankeren.
Quinn Simmons zou, zoals de anderhalf jaar oudere Remco Evenepoel, meteen doorstomen naar het grote Trek-Segafredoin plaats van een tussenstap te zetten bijvoorbeeld bij het Hagens Berman - Axeon van Axel Merckx. Navenant zijn fysieke uitbouw hoeft dat niet per se voortvarend te zijn. Quinn wordt eerder op het jaar de Memorial André Noyelle in Ieper, de Driedaagse van Axel (Ned.), werd de dubbele kampioen van de Verenigde Staten, won de G.P. Rübliland (Zwits.) en nu dus in Vlaanderen de Keizer.
Hij is er ook al bekend als vierde (net na Milan Paulus) in Kerkom en derde in de Vlaams-Brabant Classic.Wie hem van de wereldtitel(s) in Yorkshire wil houden, zal van exquis goede huizemoeten zijn.
Magnus Sheffield (achtste in Axel, derde in Rübliland en tweede in Koksijde; vierde in de Ster van Zuid-Limburgen vijfde in de Vlaams-Brabant Classic)was als eerstejaars minder spraakmakend maar zal in 2020 allicht het voortouwvan zijn boezemvriend overnemen.

Ultrakenner Rik Devoogdt had het al langer over een bijzonder zwakke Belgische lichting 2019 en werd opnieuw door de feiten in het gelijk gesteld. Het is bang afwachten hoe zich dit al of niet wordt doortrekt op de wereldkampioenschappen in Yorkshire. Nonkel Rik wordt ten andere grenoverschrijdend gewaardeerd. In de schaduw van het Koksijdse podium schonk de Amerikaanse coach William Innes de bloemtuil aan Riks vriendin en koerskundige sidekick Els. Ik was een bevoorrechte getuige van dat fraaie tafereeltje.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten