maandag 9 september 2019

Sepp Kuss, van hem zullen we wèl nòg (véél) horen

Na Angel Madrazo (vijfde dag op Javalambre) en Mikel Iturria (elfde dag in Urdax-Dantxarinea) begroette de 73ste Vuelta met Sepp Kuss (vijftiende dag op Santuariodel del Acebo) al een derde célèbre inconnu als dagwinnaar.
Madrazo en Iturria zijn verdienstelijke jongens dat wel, bij wie wij er toch geredelijkerwijs mogen van uitgaan dat het vluchtige passanten zullen zijn. 
Sepp Kuss lijkt van een ander kaliber. Sepp wie?! Kuss! Een Duitser? Neen, een Amerikaan geboren in Durango en een adept van het terrein, mountainbike en crosscountry. Vanaf 2016 maakte hij zijn opwachting als wegrenner in kleinere Amerikaanse rittenkoersen maar ook met een dagzege en de zesde eindplaats in de G.P. Beauce (Canada, 2.2). In 2017 onderscheidde hij zich nog meer in die omgeving, waar hij in 2018 (na zijn overstap naar LottoNL-Jumbo de kroon op de kurk plaatste met drie dagzeges en de eindoverwinning in de Tour of Utah (2.HC). Op het eindpodium kreeg hij het gezelschap van Ben Hermans en Jack Haig. Het leverde hem een selectie op voor de Vuelta, waar hij in onvoorwaardelijke dienst van Steven Kruijswijk (vijfde) nooit in aanmerking kwam voor een dagzege. Dat scenario herhaalde zich in de Giro en de Vuelta van dit jaar in het voordeel van Primoz Roglic. In de vijftiende rit schoof hij als waakhond mee met de ontsnapping van de dag, die ook de niet ongevaarlijke Ion Izagirre. en Marco Soler aan boord had. Op het einde zag hij zijn kans schoon om op het juiste ogenblik te versnellen en met ongeziene souplesse buiten schot te blijven. Zoals hij, vijf dagen vòòr zijn 25ste verjaardag, en danseuse de steile klim naar Santuariodel del Acebo bedwong en het publiek handjesrakend in zijn delirium betrok, wordt Sepp Kuss een blijvertje van wie we het laatste nog lang niet gezien hebben. 
Sepp Kuss is dezelfde frisse empatische verschijning als en kan op termijn de langverbeide opvolger worden van Andy Hampsten, die in 1985 op zijn beurt vanuit het niets opdaagde in de Giro, die hij drie jaar later helemaal won. Of het met Sepp Kuss dezelfde vaart neemt, valt af te wachten. Bij Jumbo-Visma treft hij vanaf 2020 behalve de al langer aanwezige George Bennett, Laurens De Plus, Steven Kruijswijk en Primoz Roglic bij wie Tom Dumoulin op zijn beurt aansluit. Voor Sepp Kuss zal dus niet evident zijn om op te schuiven in de pikorde.

Tenslotte is er nog dit: na zoveel duizend hoogtemeters werd Angel Madrazo, die zondag al in de beginfase lossen uit een kabbelend peloton, ook zondagavond op het podium geroepen als leider in de bergprijs en dat al voor de veertiende keer. Het is hem van harte gegund maar wat een blamage voor de witte trui met de blauwe bollen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten