zaterdag 21 september 2019

Magistraal één-twéétje
Stuyven <-> Theuns

Pas du jamais mais du (très) rarement vu: het magistrale één-twéétje dat Jasper Stuyven en Edward Theuns opvoerden tijdens de finale van de felbevochten Primus Classic Van Petegem - Impanis over de 197 km. die Brakel en Boortmeerbeek verbond. 
Jasper schoot zijn cartouche af, een beetje voortvarend want die droeg niet vèr genoeg. Edward leek zowaar het gat toe te rijden maar hij bracht niemand anders mee en vergrootte de kloof opnieuw zodat Jasper voor hem de rode loper kon uitrollen.Theuns bleef géén meter buiten schot van het ijlende peloton, aangevoerd door Pascal Ackermann die evenwel niet half zoveel aanspraak kon maken op de overwinning als het illustere duo van Trek-Segafredo. 
Theuns’ vorige overwinning dateert al van 15 oktober 2017 (slotrit Tour of Turkey). Daartussen lagen 707 (!) dagen waarin hij bleef steken op ereplaatsen en bij Sunweb een aartsmoeilijk 2018 beleefde in zoverre dat hij nederig naar Trek-Segafredo terugkeerde om er als een verloren zoon in de armen te worden gesloten. In 2019 werd hij een onvoorwaardelijke teamplayer, die enkel een exponerende overwinning ontbeerde. Die behaalde hij dus op de mooist denkbare nazomerse dag, waarop Jean-Pierre Monseré 71 jaar zou zijn geworden. Het is pas Wards achtste overwinning na de G.P. Stad Zottegem 2014, de Ronde van Drenthe 2015, de vijfde rit in de Quatre Jours de Dunkerque 2015, de derde rit van Eurométropole Tour 2015, de openingsrit in de Ronde van België 2016, een dagzege in de BinckBank Tour 2017 plus de reeds aangehaalde dagzege in Turkije. En juist: hij won ook de kermisprijzen van Westrozebeke 2014, Zottegem 2014 en Zwevezele 2017 maar die doen er ook voor hem veel minder toe. Hij houdt zijn teller dus op acht.

Jasper Stuyven had de kortere zegeban (360 dagen) al op 1 september gebroken met de eindzege in de Deutschland Tour. Hij opende zijn zegelijst in 2013 met een dag- en de eindzege in de Volta ao Alentejo, gevolgd door een dagzege in de Tour de Beauce (Canada). Daarop volgden zijn mooiste overwinningen: een dagzege in de Vuelta 2015 (annex gebroken scafoid, waarmee hij niet verder kon), Kuurne-Brussel-Kuurne 2016, dagzeges in de BinckBank Tour 2017 en 2018, de G.P. de Wallonie 2018 (ei zo na herhaald vorige woensdag), de G.P. Jef Scherens 2018 en de reeds aangehaalde Deutschland Tour. Deze Jasper Stuyven, die in de twee recente Tours een gretige hand uitstak naar een precieuze dagzege (derde in Mende 2018 en in Epernay 2019), verdiende evenzeer een selectie voor het WK in Yorkshire maar was in overtal waarvoor hij ridderlijk veel begrip opbracht. 

In de schaduw van het triomferende Trek-Segafredo - duo werd Timothy Dupont, andermaal zonder leadout, knap vijfde. In de Cycling Quotient Ranking was hij tijdens de voorbije week naar de 65ste plaats teruggezakt maar met zijn 54 punten in Boortmeerbeek klimt hij opnieuw een tiental plaatsen en daar zal het niet stoppen.

En hoe hebben Koolskamp en Brakel - Boortmeerbeek getoond hoe mooi een zonovergoten Vlaanderen wel is, bloedmooi zoals de koersen van vrijdag en zaterdag met telkens een winnaar die de in uitzicht gestelde massaspurt met machtsvertoon anticipeerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten