dinsdag 3 september 2019

Niccolo Bonifazio: jònger dan je denkt!

Niccolo Bonifazio verwezenlijkte in Meulebeke en in Overijse een fraaie dubbelslag. Vooral Timothy Dupont, respectievelijk tweede en vierde, werd er niet bepaald vrolijk van al schoof in de Cycling Quotient Ranking wel door van de 83ste naar 63ste plaats en hij klimt ongetwijfeld nòg hoger.
Niccolo Bonifazio staat daarin 91ste. Zijn overstap van Bahrain-Merida naar Total Direct Energie relanceerde hem. Op 21ste werd hij vijfde in Milano-Sanremo 2015 en leek hij een potentiële kandidaat om de Primavera te winnen maar hij zakte er almaar dieper in weg. Met een zege in de Coppa Agostoni 2014 voegde hij in eigen land daar te weinig aan toe. In de topkoersen was opgeven meer aan de orde dan uitrijden. Niccolo recompenseerde één en ander met dagzeges in verre rittenkoersen: Hainan (3 in 2014), Japan (2014 en 2015), Croatië 2018,… Zijn meest exotische triomf behaalde hij dit jaar eind januari in La Tropicale Amissa Bongo de Gabon in 2019: drie dagzeges én de eindoverwinning. Meer betekenis had zijn dagzege Ronde van Polen 2016 (World Tour).
Globaal was het steeds te weinig tot bij nader inzien bleek dat Niccolo nog zesentwintig jaar moet worden (op 29 oktober) zodat hij theoretisch meer toekomst dan verleden heeft. Ik waande hem vijf jaar ouder, vandaar…
In Franse loondienst gedijt hij beter dan in Italiaanse. In de Vuelta de Madrid dwong hij met een dagzege (en bijna een tweede) zijn selectie af voor de Tour, die hij vlot uitreed. In Nimes (vijfde) en vooral op de Champs Elysées (derde) stak hij een gretige hand uit naar de dagzege. Toch kwam hij nog meer in het nieuws in Toulouse, waar hij in volle spurt in aanraking kwam met een filmende toeschouwer en ternauwernood een valpartij kon vermijden.
Niccolo is, na zijn Vlaams duet,de onbetwistbare speerpuntvan Total Direct Energie, waarvan Niki Terpstra, één van de grootste pechvogels in 2019, de uitgesproken kopman is. Onder meer Dries Van Gestel komt er, na  vier seizoenen Sport Vlaanderen - Baloise, als nieuwe waarde bij, hij kan een belangrijke schakel worden in de leadout van zijn Italiaanse kompaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten