maandag 23 september 2019

 Zo hoor je het ook eens van een ander …
De belachelijkste wielerdiscipline sinds mensenheugenis

De gewèldige site “Fietspiratie - Verhalen over Pedalen” vond het op zijn beurt nodig om de draak te steken in een verzonnen dialoogvorm maar te leuk om het u te onthouden.
Gisteren werd een nieuwe WK-discipline verreden: het WK gemengde ploegentijdrit. Drie dames en drie heren reden voor hun land een ploegentijdrit. De twee tijden werden opgeteld. De prestigieuze ploegentijdrit voor merkenteams verdween. Hoe zo’n bizarre beslissing genomen werd… Dat is voor iedereen koffiedik kijken. Binnen de kamer van de UCI ging het er zo aan toe…
UCI-voorzitter“Zeg, we moeten de koers dringend een nieuw elan geven. Zeker het WK.”
UCI-bobo“Waarom, David?”
UCI-voorzitter“Wel, er kijken minder en minder mensen naar de koers. Ook de vrouwen komen niet genoeg in beeld. We moeten iets doen. Waarom laten we de mannen en de vrouwen niet gewoon samen rijden?”
UCI-bobo“Dat is een bizar idee! Moeten de mannen dan inhouden om samen te rijden met de vrouwen? Kunnen de vrouwen wel volgen? Ik zou het niet weten.”
UCI-voorzitter“Maar qua gendergelijkheid gaat dat grote ogen gooien, om nog maar te zwijgen over het marketingtechnische plaatje.”
UCI-bobo“We hebben wel alleen eenprobleempje met de kalender. Er moet een discipline verdwijnen dan.”
UCI-voorzitter“Hoezo?”
UCI-bobo“Op dit moment hebben we een ploegentijdrit voor merkenteams, een individuele tijdrit en een wegrit, plus alle leeftijdscategorieën. Een vierde nummer zou de kalender te druk maken.”
UCI-voorzitter“Dan schrappen we de ploegentijdrit. Zij krijgen al genoeg aandacht doorheen het jaar. Het is bovendien een grapje dat ieder jaar wordt gewonnen door een blauw ploegje of rood ploegje. En het kost ons te veel.”
UCI-bobo“Dat gaat Patrick niet fijn vinden!”
UCI-voorzitter“Hoezo?”
UCI-bobo: “Wel, zijn ploeg kijkt er jaarlijks naar uit. Ook andere teams hebben een resem tijdrijders aangetrokken.”
UCI-voorzitter“Maar, ik wil dat mannen en vrouwen samen rijden. In het basketbal heb je dat toch ook.”
UCI-bobo: “Cheerleaders bedoel je. Enkel in korfbal en paardrijden doen ze het gemengd, David.” 
UCI-voorzitter“Hoezo?” 
UCI-bobo“Dat is iets anders.”
UCI-voorzitter“Whatever! Ze rijden samen, of je het nu wil of niet.”
UCI-bobo“Maar vrouwen zullen hoe dan ook lossen.”
UCI-voorzitter“Dan rijden ze apart en geven ze een stokje door. Regel het gewoon. Daar gaan veel meer mensen naar kijken.”
UCI-bobo“Zo’n discipline gaat wel een rare logistiek en een bizar reglement opleveren. Geen kat gaat dat begrijpen.”
UCI-voorzitter“Dat is niet ons probleem. Voor ons is het een win-situatie en een extra opportuniteit om Zwitserse franken te innen. Gewoon veel te veel prijzengeld ertegenaan gooien en de teams zullen wel komen. En boetes uitdelen als de soklengte niet in orde is.”
(Deze situatie is compleet verzonnen. Overeenkomsten met de werkelijkheid berusten op louter toeval.)


En nu serieus ...:
Het is overduidelijk dat de heilige graal van The International Olympic Committee hier achter zit. Zij aanvaarden de klassieke ploegentijdrit niet langer als Olympische discipline maar voortaan wel de Team Trial Mixed Relay, een weinig bèkkende benaming  die ook wel uit die hoek zal komen. 
Om het IOC daarin te behagen zorgde de UCI, om de renners mee te krijgen (wat dus niet lukte), voor een uit de voegen barstende prijzenpot van 167.000 euro of … 70% (!) vande globale prijzenpot (239.250 euro) van àlle wereldkampioenschappen. 
Van 70% gesproken: 70% van de deelnemers waren célèbres inconnu(e)s. Ze zullen op zondag 23 september de geldprijs van hun koersleven gewonnen hebben. Het is hen van harte gegund.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten