maandag 2 september 2019

Tadej Pogacar: wat goed is, komt snel 
maar blijft het ook duren?

De 20-21-jarige Sloveen Tadej Pogacar(spreek uit Pogatsjar) is met (de nòg anderhalf jaar jongere) Remco Evenepoel dé verbazing van 2019. Tourwinnaar Egan Arley Bernal is die fase al overstegen, in zijn geval was het eerder bevestiging.
Als neo bij UAE Emirates won Tadej al meteen de Volta ao Algarve en werd daarmee de jongste renner ooit die een rittenkoers buiten categorie op zijn naam schreef, een ijzersterke prestatie die hij met de zesde eindplaats nog oversteeg in het Baskenland (World Tour). Aansluitend werd hij, deel uitmakend van de uitgedunde groep met de door Jakob Fuglsang geringeloorde favorieten, knap achttiende in Liège-Bastogne-Liège.
Verder openbloeien deed hij in de attractieve Tour of California (ook World Tour) die hij via de koninginnenrit helemaal naar zijn pedalen zette.
Zijn zomer stond in het teken van rust en recuperatie om fris en monter zijn debuut te kunnen maken in een grote ronde, de Vuelta waarin hij tijdens de eerste week de stoutste verwachtingen overtrof en afsloot met een eclatante dagzege op naar Cortals d’Encampin noodweer, dat hij als een natuurlijke bondgenoot aangreep om zijn grote slag te slaan en waarbij hij vooral in de hagel op de gravelstrook uithaalde. Hij was de spilfiguur van een korte apocalyptische rit (met vijf slopende beklimmingen), die hem naar de vijfde plaats voerde in de tussenstand en 23 à 48” dichter bracht bij de vier favorieten. Bovendien verloor hij met UAE 1'07" in de ploegentijdrit. Aan de eindzege denkt hij niet maar dat deed ook Egan Arley Bernal niet zes weken geleden in de Tour. Pogacars Vuelta kan hoedanook al niet meer stuk en wie weet wat er nog allemaal bijkomt in de tweede helft. Benieuwd hoe hij het er dinsdag, daags na de rustdag, van afbrengt in de Franse tijdrit, de 36 km. die Jurançon en Pau verbindt. Tijdrijden blijkt vooralsnog, net als bij Bernal (en was ook zo bij Bjorg Lambrecht) overigens, een werkpunt. In de openingstijdrit in het Baskenland verloor hij op Maximilian Schachmann vier (!) seconden per kilometer en dat is teveel voor een ambitieuze klassementsrenner, al stond er daar niet bijster veel op het spel zoals in de Vuelta nu wel het geval is. Hij zal dus alles uit die kast moeten halen. Misschien doet hij bij deze aan zelfontdekking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten