donderdag 12 september 2019

James Knox en Carl Fredrik Hagen 
twee andere verrassende namen 
in tussentijdse top tien van de Vuelta

Behalve Tadej Pogacar doemden er nòg twee revelaties vrijwel vanuit het niets op voor een tijdelijke of een definitieve top tien in de Vuelta.

De eerste daarvan is de vederlichte BritJames Knoxdie zowaar tussen de costauds de waaieretappe overleefde én benutte om de top tien binnen te dringen. Quick.Step rook “bloed”: op weg naar Guadelajara (ten noord-oosten van terminus Madrid) wenkte er een waaieretappe en de troepen van Patrick Lefevere voelden zich aangesproken voor twee vliegen in één klap: een eclatante dagzege voor Philippe Gilbert en een verbeterd klassement voor James Knox: achtste met uitzicht op nòg wat meer. 
James zocht met Team Wiggins eerst zijn weg in Italiaanse ééndagskoersen (ook tweede na … Bjorg Lambrechtin Liège-Bastogne-Liège u23) en dat ging hem bijzonder goed af, net als naderhand in de mooiste rittenkoersen voor beloften waarin hij steevast een top tien behaalde, wat de scouts van Deceuninck-Quick.Step dus niet ontging. James mocht met de knip op de pedalen roderen als neocontractrenner met vooral een negentiende plaats in San Sebastian. 
In 2019 mocht hij een tandje bijsteken waarbij hij niet teleurstelde, zelfs in de rittenkoersen van de World Tour werd hij niet weggereden. Na de UAE Tour (8ste), Catalunya (25ste) en Romandie (14de) werd hij geselecteerd voor de Giro, waarin hij op het einde van de tweede week na twee zware valpartijen niet meer verder kon. Dat devieerde hem drie maanden later naar de Vuelta die nu al meer dan geslaagd is en wie wat waar zijn sierlijk schip in Madrid aanmeert, maar zelfs indien het onderweg nog strandt dan nog is er geen (jonge)man overboord.

De Noor Carl Fredrik Hagen is vier jaar minder jong dan James Knox. Hij begon er later aan, amuseerde zich eerst in het langlaufen, vandaar dat hij nu pas de kop opsteektAtle Kvalsvoll prees hem aan bij het continentale team van Thor Hushovd. Met elk seizoen minstens één sprekende prestatie (2demet dagzege in Tour Alsace 2017, winnaar Tour du Jura en vierde in de Tour of Norway 2018) deed hij meer dan de schijn hoog houden.Het ontging Lotto-Soudal niet en Hagen toonde zich een vlijtige en vlotte leerling: derde in de slotrit van de Dauphiné en derde in het kampioenschap van Noorwegen. Het volstond voor een selectie in de Vuelta, waarin hij op kousenvoeten(nooit dichter dan elfde in de daguitslag) de top tien van de tussenstand haalde. Enkel de tijdritten speelden hem parten: in de inleidende ploegentijdrit moest hij finaal de maats loslaten en verloor hij één minuut, in de individuele tijdrit 3’19”. In de waaieretappe liet hij (+ 5’32”) zich, zoals zoveel anderen, verrassen maar hij handhaafde zich toch op rang negen omdat Nicolas Edet en Hermann Pernsteiner drieëntwintig (!) minuten verloren. Uitgesloten is het dus niet dat Carl Fredrik Hagen de klassementsrenner wordt waarnaar Lotto-Soudal reeds zo lang hunkert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten