dinsdag 3 november 2020

Derde in Il Lombardia en voorlopig negende in de Giro 

Aleksandr VLASOV

tijdrijden is zijn werkpunt

 

 

Op zijn 18de liet hij een eerste keer van zich horen met een dag- en de eindzege in G.P. Général Patton (Lux.), waarin Jordi Warlop vierde werd.

Als belofte bij het Italiaanse Viris Maserati - Sisal - Matchpoint vertraagde zijn opmars. Niettemin werd hij vanaf 2018 door Gazprom-Rusvelo in de armen gesloten. Het gaf hem een boost van jewelste met vooral eindwinst in de baby Giro, waarna een derde plaats in de Sibiu Tour (gewonnen door Ivan Sosa) en een vierde in de Tour de l’Avenir (Tadej Pogacar). 

In 2019 kwam hij verder op dreef als een klassementsrenner: 8ste in de Ruta del Sol en in de Settimana Coppi & Bartali, 4de in de Giro di Sicilia, 3de in de Vuelta a Asturias en in de Tour de Slovénie, 5de in de Österreich-Rundfahrt, 2de in de Tour of Almaty,… Met een 9de plaats in de Coppa Agostoni bewees hij ook aanleg voor het ééndagswerk. Winst was hem weggelegd met de Russische titel en een dagzege in de Österreich-Rundfahrt. 

Astana liet dit goudhaantje niet ontsnappen. Aleksandr dankte met een dagzege en de 2de eindplaats (na Nairo Quintana) in de Tour de la Provence (Fr.), de 3de eindplaats (kort na Egan Bernal en Pavel Sivakov, maar vòòr meer andere beslagen klassementsrenners) in de Route d’Occitanie (Fr.). Aansluitend won hij de nieuwe koers, de Mont Ventoux Challenge met ruim 4000 hoogtemeters en tweemaal de beklimming van de Mont-Ventoux. De uitslag en de opgetekende tijdsverschillen spraken boekdelen: Riche Porte tweede (+18”), Guillaume Martin derde (+59”), Pierre Latour en Fabio Aru op anderhalve minuut, Nairo Quintana op bijna twee minuten, Miguel Angel Lopez op bijna drie minuten, …

Het viel Aleksandr Vlasov te beurt in de aanloop naar een Italiaanse maand waarin hij continu verbaasde: 4de in de Gran Piemonte, 3de in Il Lombardia winnaar (vòòr Joao Almeida) van de Giro dell’Emilia en 5de in Tirreno-Adriatico. 

Hij was helemaal klaar voor zijn debuut in de Giro, waarin hij evenwel al op de tweede dag ziek diende af te stappen. Géén nood en dus zette hij twee weken later aan in de Vuelta, waarin hij na een moeilijk begin (4’31” verloren in de openingsrit) aan een markante inhaalbeweging begon bekroond met een tweede plaats op L’Angliru die hem naar de negende plaats voerde in de tussenstand. Hij is alvast de op één na (de één dracht jongere Enric Mas) de benjamin van de top tien.

Tijdrijden is raar maar waar zijn werkpunt. In de korte (afsluitende) van Tirreno-Adriatico, waarin hij nochtans een goed klassement te verdedigen had, werd hij teleurstellend 30ste met net géén minuut meer dan Filippo Ganna. Dat moet morgen beduidend beter om zijn goed klassement te consolideren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten