dinsdag 3 november 2020

 

Nòg een ex-discipel van Axel MERCKX

 

William BARTA

doodjammer dat hij niet won

 

 

William Barta was de absolute verrassing van de cruciale tijdrit der 75ste Vuelta. Hij verbeterde de scherpe richttijd van Nelson Oliveira met negen seconden maar zelfs dat volstond niet om Primoz Roglic af te houden. Die deed over de 33,7 km. nòg een tel minder. Doodjammer, vond ook José De Cauwer daarvan.

William wie?! Barta, een 24-jarige Portugees die net als zoveel anderen opgeleid werd in het Axeon Hagens Berman - team van Axel Merckx.

William behoorde reeds als junior tot de besten met fraaie resultaten in de Tour de l’Abitibi (Can.), de Course de la Paix (Tsj.), de Tour du Pays de Vaud (Zwits.), de Trofeo Karlsberg (D.), …

Als belofte ontwikkelde hij traag maar gestaag. Vanaf 2017 kwam hij zich ook in België bewijzen in de Triptyque des Monts & Châteaux (9de), in de door Bjorg Lambrecht gewonnen Liège-Bastogne-Liège (4de), …

Eén en ander volstond om vanaf 2019 door CCC in de armen te worden gesloten. Hij kon het dus beter treffen en leek eind 2020, na de abdicatie van dat team, in een doodlopend straatje beland, dat hij dapper wegvluchtte met een overweldigende prestatie in de cruciale tijdrit van de 75ste Vuelta.

Toch mag men dit niet als een volslagen verrassing aanzien want een jaar geleden was hij in zijn eerste Vuelta ook al behoorlijk aan zet in de klimtijdrit van Jurançon naar Pau, waar hij als 17de werd afgeklokt. Het viel hem te beurt na een ook al knappe 12de plaats in de afsluitende tijdrit van Tirreno-Adriateco.

Het was klein bier in vergelijking met wat hij op de hoge weg naar Mirador de Ezaro neerpootte. Als dat hem niet vol in de etalage zet dan weet ik het ook niet meer.

Zou Patrick Lefevere dan echt geen plaatsje meer vrij hebben? Indien toch niet dan zal het met heel veel pijn in zijn rechtgeaard wielerhart zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten