vrijdag 20 november 2020

 Sven VANTHOURENHOUT    

is de ideale bondscoach


Na het wegsturen van Rik Verbrugghe kon Sven Vanthourenhout in Plouay meteen een stijloefening uitvoeren en de betrokkenen zagen hoe hij dat met bravoure deed. Het moet Belgian Cycling dan al geïnspireerd hebben om daar vanaf 2021 volop mee door te gaan.

Als bondscoach veldrijden en assistent-bondscoach van de weg kent hij het klappen van de zweep. Dat hij op de weg geen enkele internationale overwinning behaalde (wel regionaal gewonnen in Desselgem 2002 en in Westrozebeke 2008) is een voetnoot die bijgesteld wordt door zijn derde en tweede plaatsen in het kampioenschap van België in Vilvoorde 2003 respectievelijk Knokke-Heist 2008. Daarenboven was er meerdere keren een 'net niet' in korte rittenkoersen.

Nòg méér ging daaraan vooraf. Sven schitterde als tweedejaarsjunior in de Oberösterreich Rundfahrt van 1999, waarin hij een dag- en dé eindzege behaalde en waarbij hij zelfs een zekere Fabian Cancellara over de knie legde.

Achteraf is het gemakkelijk praten maar het was altijd mijn inschatting dat Sven had moeten kiezen voor de weg, hij had er de Vlaamse versie kunnen zijn van Zdenek Stybar. De lokroep van Rabobank en Sven Nys was evenwel sterker. Toch bleef ik intuïtief het gevoel hebben dat Sven als veldrijder zijn hoge doelstellingen niet zou halen. Er was ook de manier waarop hij zowaar kerstavond 2004 zijn nog twee seizoenen lopend contract met Quick.Step verbrak en Patrick Lefevere klinisch de rug toekeerde, vond ik allesbehalve. Ik had er zelf véél moeite mee. Zestien jaar later laat hij in Het Laatste Nieuws optekenen dat Patrick voor hem een gedroomde leermeester kan zijn.

Sven Vanthourenhout zal aan de vooravond van zijn 40ste verjaardag (op 14 januari) wel één van de gelukkigste Vlaamse wieleradepten zijn. Hij is géén veldrijder die nu ook bondscoach wordt voor de weg, wel een allrounder met de looks en de guts, de welbespraaktheid, de overtuigingskracht en bovenal de vakkennis om de loods te zijn op de internationale kampioenschappen. Met Wout Van Aert zal het sowieso klikken, Remco Evenepoel wordt misschien een ander paar mouwen.

Belgian Cycling is nog op zoek naar een development coach om Sven te assisteren én om de projecten in verschillende categorieën en disciplines te ondersteunen (klim-, sprint- en tijdritprojecten). Ook hier dient zich de geknipte man aan in de persoon van Serge Pauwels. Het zou mij niet verbazen indien ook zijn aanstelling eerstweeks wordt bekendgemaakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten