zaterdag 7 november 2020

Wie van de drie: Roglic, Carapaz of toch nog Carthy?

 

 La Covatilla kan nòg

véél in petto hebben

 

Putsch van Movistar kan medebepalend zijn

 

Niet morgen maar vandaag valt het doek over de 75ste Vuelta met een zware bergrit. Met drie renners Primoz Roglic, Richard Carapaz (+45”) en Hugh Carthy (+53”) binnen de minuut zijn de teerlingen nog lang niet geworpen. De laatste opdracht is er één die zich leent tot een spraakmakende ontknoping zoals die in de Tour en de Giro. Na vijf beklimmingen onderweg (waarvan de eerste, de Alto Portillo de las Batuecas tien kilometer à 6,5%, ook kan tellen) loopt de slotklim van elf kilometer gemiddeld 7% op, met een centraal gedeelte dat piekt naar ruim 10% naar La Covatilla, een skiresort op 1962 meter hoogte, ruim 200 kilometer ten westen van Madrid. De tijdsverschillen tussen de eerste drie zijn beduidend maar niet onoverbrugbaar, althans niet volgens de inschatting van Richard Carapaz die de slotklim niet wil afwachten om toe te slaan. Daartoe gaat hij misschien een alliantie aan met zijn vorig team, Movistar.


Opmerkelijk dat Jumbo-Visma na Roglics herovering van de leiderstrui niet meer het voortouw nam van de favorietengroep. Dat liet het vooral over aan Ineos. Het op slot houden van de voordeur der favorietengroep bracht enkel met zich dat Primoz zes extra seconden sprokkelde. Of was dat om Roglic een vals gevoel van veiligheid te geven? 

Niemand heeft alvast meer recht op de eindzege als de 31-jarige Sloveen (exact geschreven Primož Roglič) die vier dagzeges behaalde en ook afgetekend leidt in de puntenstand. Zelfs indien hij alsnog van zijn sokkel wordt gestoten, dan nog zal hij de onbetwistbare primus inter pares van 2020 zijn. Toch zou het bijzonder pijnlijk zijn indien hij, net als in de Tour, de eindzege op de valreep uit handen moet geven.

Het klopt dat Ineos ervaring zat heeft met late omwentelingen. Benieuwd hoe Chris Froome met het gegeven omgaat. Hij voerde de voorbije dagen enkele stijloefeningen uit die (bewust?) niet vèr droegen. Een betere Froome kan Carapaz’ dierbare gids zijn.

Last but not least is er ook Hugh Carthy, die meer nog dan Richard Carapaz (+58”), de averij in de tijdrit tot 25” beperkte, in plaats van de begrootte volle minuut. Hij maakte de voorbije drie dagen zo onzichtbaar mogelijk (21ste, 73ste en 27ste in de daguitslagen). De slungelachtige Brit kan als geen ander exploderen op een zware slotklim, zoals hij feilloos deed op de veel zwaardere L’Angliru.

 

Sporza ziet de mooiweerwolk al langer wenken en zendt de rit van vandaag in-te-graal uit vanaf (letterlijk) vijf voor twaalf. U kijkt toch òòk?!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten