maandag 10 mei 2021

Als ook hij daar maar geen spijt van krijgt …

 

Doet Sam BENNETT 

n Kittelke, ‘n Gaviriake of ‘n Vivianitje?

 

Het had eind 2019 nogal wat voeten in de aarde om Sam Bennett van Bora-Hansgrohe naar Deceuninck-Quick.Step over te hevelen maar het kwam tenslotte voor mekaar en het maakte de in Wervik geboren Ier één van de gelukkigste coureurs van het peloton. 

That very happy feeling vertaalde zich in een maximaal rendement met bovenal drie dagzeges en de groene trui in de Tour van 2020.

Ook in 2021 duurde zijn sprookje voort want na nog geen drie maanden voert uncle Sam de internationale zegestand aan met zeven voltreffers, waaronder twee dagzeges in Paris-Nice en Brugge - De Panne.   

Sam Bennett leek als dertiger gebeiteld bij Deceuninck-Quick.Step, want zelfs als gedateerde coureur word je er niet afgeserveerd, vraag het maar aan Iljo Keisse.

Die faciliteit zal Sam Bennett nièt te beurt vallen want hij ging in op de lokroep van an offer he couldn’t refuse, enfin dat hoop ik voor hem want in het andere geval is hij de dwaze dief van zijn eigen wielergeluk geweest. 

En … zou Sam zijn licht hebben opgestoken bij Mark Cavendish? Ik dacht het niet.

 

Niet alle contracten zijn even duurzaam maar als je bij één zou denken van wel dan zou het toch dat van Sam Bennett geweest zijn. Edoch, de Ier kiest voor hetzelfde avontuur als Marcel Kittel, Fernando Gaviria en Elia Viviani. Hij riskeert dus in hetzelfde doodlopende straatje te belanden van tijdelijke lotsverbetering. Die drie kwamen er gauw achter dat mentaal en sportief welzijn ook kapitaal is dat niet door big(ger) money kan verdrongen worden. 

Bennett zou terugkeren naar Bora-Hansgrohe, waar hij in de pikorde pas de derde sprinter was tot het hem eind 2019 zwaar onderschat liet ontglippen. Deze coup-de-théâtre zegt veel over de aanpak van Ralph Denk, die na dit seizoenn ook de sputterende Pascal Ackermann zou afstoten. 

De abdicatie van Bennett opent voor Patrick Lefevere perspectief om zowaar … Peter Sagan als vervanger aan boord te nemen met een bonus malus in plaats van de meerdere miljoenen die Denk te langdurig voor de Slowaak overhad.

Overigens beschikt Deceuninck-Quick.Step ook over nog Davide Ballerini en Fabio Jakobsen die inzake trefkracht amper moeten onderdoen en die bovendien vier respectievelijk zes jaar jonger zijn dan Bennett.

 

Ook Joao Almeida wordt door zijn manager opgefokt om na dit seizoen nòg lucratievere oorden op te zoeken. Dat hij vooral eerst te rade gaat bij zijn Iberische buur Enric Mas, die naar Movistar verkaste, daar aardig presteert maar die op zijn 26ste zijn piek lijkt te hebben bereikt terwijl podia in de grote ronden de ambitie was in plaats van in 2020 te blijven steken op de vijfde plaats in de Tour en de Vuelta. 

Enric Mas' voortekenen zijn dit seizoen allesbehalve geruststellend: ternauwernood de top twintig gehaald in Catalunya en het Baskenland, hopeloos zoekgereden in de Waalse klassiekers. Een dagzege en de derde eindplaats in de armtierig bezette Volta a Valencia kunnen dat niet vergoelijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten