vrijdag 7 mei 2021

De Volta ao Algarve elke dag 

op Eurosport 1 vanaf 17.30 uur …



Met Ethan HAYTER is 

een volgende Britse 

allrounder opgestaan


Na de hoogconjunctuur der voorbije jaren is het voor de Volta ao Algarve (2.PS) terug naar af. De 46ste editie was eerst voorzien van 17 tot en met 21 februari maar werd omwille van Covid-19 twee en een halve maand opgeschoven met een beduidend mindere bezetting voor gevolg.

De Colombiaan Ivan Sosa (die half februari winnaar van de Tour de la Provence) en de Spanjaard Jose Manuel Diaz (half april van de Tour of Turkey) waren de uitgesproken favorieten. Ze werden op de tweede dag overvleugeld door Ethan Hayter.

Diaz (11de op 37”) stelde teleur. Sosa (5de op 9”) keek half geamuseerd toe op de uitbraak van zijn kompaan Ethan Hayter. De 22-jarige Brit behaalde, zes weken na de Settimana Coppi e Bartali, zijn tweede dagzege. Eind maart was hij onopvallend elfde geworden in Dwars door Vlaanderen en vier dagen reed hij de Ronde van Vlaanderen vlot uit. 

Hayter leidt ook in de tussenstand. Met de stimulans van de leiderstrui kan hij zaterdag zijn voorsprong in de tijdrit van bijna 21 km. rond Lagoa uitdiepen om ’s anderendaags, met Ivan Sosa in steun, boordevol vertrouwen aan de afsluitende koninginnenrit te beginnen.

Ethan Hayter komt niet zomaar uit de lucht gevallen. De geboren Londenaar werd in 2015 als eerstejaarsjunior tweede (na de betere tijdrijder Cedric Beullens) in de Keizer van Koksijde. Het jaar daarop maakte hij een nog meer opgemerkte passage door Vlaanderen: winnaar in Kuurne, Sint-Maria-Lierde en De Klijte; tweede in de Guido Reybrouck Classic en in de Memorial André Noyelle. Ook meerdaagse inspanningen bleken aan hem besteed als tweede (na de betere tijdrijder Brandon McNulty) in de Trofeo Karlsberg. 

Ethan bleef ook trouw aan de baan, waarop hij vanaf 2015 zes uiteenlopende Britse titels behaalde, Europese in de ploegenachtervolging als junior (in 2016 en 2017) en de mondiale als neo-elite in 2018.
Vanaf 2019 focuste hij vol op de weg en ook dat legde hem geen windeieren maar een dag- en de eindzege in A Travers les Hauts de France, de proloog en de openingsrit in de Giro d’Italia u23 en een dagzege in de Tour de l’Avenir.

Dave Brailsford haastte zich om dit goudhaantje vanaf 2020 in zijn rangen te sluiten. Ethan ontbolsterde in de Settimana Coppi e Bartali en dat leidde half september naar een dolle Italiaanse driedaagse: 3de in de Giro della Toscana, 9de in de Coppa Sabatini en bovenal winst in de Giro dell’Appennino.

En toen kwam 2021 waarin voor hem nòg méér en béter op stapel lijkt te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten