vrijdag 21 mei 2021

Mauro SCHMID 

Andrea VENDRAME 

reden er slim de kantjes af


De eerste twaalf dagen in de 104de Giro hebben evenveel verschillende winnaars opgeleverd. Dat moet oneindig lang geleden zijn en het heeft vooral te maken met het feit dat nogal wat ontsnappingen van de dag op een welslagen uitdraaiden met winnaars die er op de andere dagen de kantjes afreden, wat overigens van alle tijden is. 

Die winnaars zijn dus hoegenaamd niet altijd de meest verwachte namen die hun moment de gloire beleefden, en dan zeker niet de twee meest recente.

De 26-jarige Andrea Vendrame, de Italiaan aan zijn tweede campagne in Franse loondienst (AG2R), is aan een degelijk seizoen bezig. In Bagno di Romagna behaalde hij allicht de mooiste overwinning die weegelegd kan zijn na een dagzege in de Sarthe en winst in de Tro-Bro Leon in 2019. De Giro is overduidelijk zijn favoriete koers, indien hij van tegenslag gespaard blijft zal hij voor de vierde keer op een rij feilloos voltooien.

Mauro Schmid, de dagwinnaar van eergisteren, is vijf jaar jonger en dit jaar was een 41ste plaats zijn ‘beste’ uitslag. In de lopende Giro koesterde hij zich steevast in de warme buik van het peloton of van de ‘bus’ om er op weg naar Montalcino als een kangoeroejong uit op te veren. Zonder de val van Harm Vanhoucke zou het geen waar geweest zijn, maar goed. Mauro had, deel uitmakend van een mooie tijd als koersende tiener. Bij de Swiss Racing Academy genoot hij een polyvalente opleiding én op de piste, én in het veld én op de weg. In de kampioenschappen waren nipte nederlagen zijn lot en dat vooral in 2017 toen hij als tweedejaarsjunior tweede werd in zowel het kampioenschap veldrijden, de tijd- én de wegrit. In 2018 was het nauwelijks anders maar in 2019 brak hij de ban met de titel op de weg als de jongste tweedejaarsbelofte. Het bracht hem bij het procontinentale Leopard waarvoor hij een goede beurt maakte in de Tour de Luxembourg. Toen de Zwitserse gigant in sportkledij medesponsor werd bij het Zuid-Afrikaanse Team Qhubeka stond het erop om minstens één landgenoot in het effectief te hebben. Mauro Schmid werd dé uitverkorene, van wie men wel niet zal verwacht hebben dat hij in de Giro een dagzege zou behalen.  

Voor de squadra van Victor Campenaerts is het de tweede overwinning van het seizoen. Giacomo Nizzolo won eerder de Clasica de Almeria. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten