zondag 9 mei 2021

Edoardo AFFINI en Tobias FOSS, 

de jongerenfractie van 

Jumbo-Visma roert zich


George Bennett (52ste met 41” meer dan Filippo Ganna), achtste in de Vuelta 2016 en tiende in de Giro 2018, stelde teleur in de openingstijdrit van de 104de Giro maar geen nood voor Jumbo-Visma want de youngsters Edoardo Affini en Tobias Foss namen het feilloos over met in hun kielzog de 36-jarige regérende kampioen van Nederland Jos van Emden.

De bijna 25-jarige Italiaan Edoardo Affini haalde én als laatstejaarsbelofte in 2018 (dat jaar ook vierde in het WK) én als neo-prof in 2019 het podium van de Europese tijdrit. Met een tweede plaats (nipt na Filippo Ganna) in de tijdrit van de BinckBank Tour en winst in die van de Tour of Britain hield hij zijn reputatie van hardrijder hoog. In 2020 bleef bevestiging uit en in 2021 leek dat niet anders te worden tot de Giro eraankwam. Hij was in Torino de enige die grootmeester Filippo Ganna in verlegenheid leek te brengen. Zijn very best of te rest mocht de smaak van de overwinning hebben.

De bijna 23-jarige Noor Tobias Foss werd in 2019 de winnaar van de Tour de l’Avenir, waarin ook drie jaar jongere Ilan Van Wilder (3de) en de twee jaar jongere Mauri Vansevenant (6de) op de voorgrond traden. Foss behaalde geen dagzege maar eindigde in vrijwel alle ritten in de eerste tien.

Wat betreft de openingstijdrit van de Giro is Tobias niet aan zijn proefstuk toe want in Palermo werd hij vorig jaar al vijfde. Dit jaar werd hij vierde in de openingstijdrit van de Itzulia Basque Country. Daarmee leek hij zichzelf herbrond te hebben nadat de hoogtemeters hem almaar meer te hooggegrepen bleken.

 

De ploegleiding van Jumbo-Visma zal geamuseerd hebben toegekeken hoe het bij afwezigheid van zijn vaste(re) waarden Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Tony Martin, Primoz Roglic, Wout Van Aert, Jonas Vingegaard, … en bij abdicatie van Tom Dumoulin toch meespeelt in de Giro, waarin de berouwvolle Dylan Groenewegen heroptreedt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten