zaterdag 22 mei 2021

Na elfmaal tweede en 31 keer top vijf …


Finalmente a

Giacomo NIZZOLO

 

Jammer voor Edoardo AFFINI

 

Hij leek op weg om het dozijn aan dichtste ereplaatsen in een rit in de Giro te ronden. Het zou zijn obsessie enkel maar vergroot hebben maar hij kon op de valreep de uitgebroken Edoardo Affini alsnog voorbij.

Het valt de regérende Europese kampioen te beurt halfweg zijn achtste Giro, waarin hij na tien tweede, negen derde, vijf vierde en zes vijfde plaatsen eindelijk een dagzege wilde behalen. In Cattolica leek hij aardig op weg tot Caleb Ewan hem als een duiveltje uit een doosje alsnog voorbijflitste. Zijn elfde tweede plaats en zijn éénendertigste top vijf was een frustrerend feit, al wilde hij ootmoedig toegeven op zijn waarde te zijn geklopt door iemand die op termijn de legende zal ingaan als één van de strafste bolides ooit. De pocket-Australiër was er op de dertiende dag niet meer bij en dat hielp.

Een dagzege in de Giro leek hij op de slotdag van 2016 behaald te hebben tot hij voor schuinspurten gedeclasseerd werd ten voordele van de Duitser Nikias Arndt. Die ingreep kon niet beletten dat hij voor de tweede keer op een rij in het bezit kwam van de paarse trui der puntenstand waarop hij nu opnieuw tuk is maar waarvoor hij Peter Sagan voorbij moet.

Het is niet fout om (meer dan) wat te doen te hebben met Edoardo Affini die na een indrukwekkende uitval nog in de laatste meters geremonteerd werd. Het overkwam hem ook al in de openingstijdrit waarin hij enkel door Filippo hors concours Ganna met tien seconden overtroffen werd. De 24-jarige Italiaan, met zijn 1,92m en 80 kg. een reus à la Ganna, is aan een uitstekende tweede Giro bezig, waarin hij zijn inspanningen zoals meer anderen op een apothekersschaaltje afweegt. Hopelijk voor hem is hij niet begonnen aan een reeks dichtste ereplaatsen zoals Giacomo Nizzolo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten