zondag 23 mei 2021

Contador & Basso halen hun gelijk

 

Lorenzo FORTUNATO

ook in andere ritten méér dan goed

 

Eolo-Kometa is op zijn plaats in deze Giro

 

 

Ik maakte mij half februari nogal druk omdat Eolo-Kometa, sedert 2018 een Spaans continentaal team gegroeid uit de Fundación Alberto Contador en met Ivan Basso als sportieve directeur, via eventsponsoring een wildcard verwierf voor de Giro. Daarmee kreeg de sportieve logica een klap toegediend met als bijsluiter: wat heeft Eolo-Kometa dààr te zoeken?

Lorenzo Fortunato heeft daar in de 14de rit op geantwoord met de pedalen. Na Taco van der Hoorn, Joe Dombrowski, Victor Lafay, Mauro Schmid en Andrea Vendrame is hij al de zesde out of the blue - winnaar in de 104de Giro. 

Fortunato onderscheidt zich van die anderen omdat hij het in de meeste voorafgaande ritten nièt liet lopen zodat hij in de tussenstand 26ste staat op nog geen halfuur van Egan Bernal. Zou hij ook in de koninginnenrit van maandag aanklampen in plaats van het te laten lopen?

Lorenzo werd als junior 17de respectievelijk 8ste op het WK. Als belofte bakte hij er veel te weinig van zodat hij als jonge twintiger bleef hangen bij bescheiden teams. Eolo-Kometa leek al de derde in dat rijtje maar het bleek zijn opstap naar veel meer: aansluiten bij Gilberto Simoni, Ivan Basso, Igor Anton, Michael Rogers en Chris Froome als triomfator op de Monte Zoncolan. 

Eolo-Kometa was eerder al met andere discipelen geregeld in beeld tijdens de ontsnappingen van de dag. Het begon nochtans met lege handen aan de Giro zodat het niet misplaatst was om hun aanwezigheid te beknibbelen ten koste van betere ploegen, inzonderheid Arkéa-Samsic, waarvan onder anderen Warren Barguil, Nacer Bouhanni en bovenal Nairo Quintana deel uitmaken. 

Ivan Basso en Alberto Contador, de sterkhouders van Eolo-Kometa, zijn door de feiten in het gelijk gesteldAlberto was terecht het delirium nabij toen hij Lorenzo de Zoncolan zag inpalmen. Dit kan de aanzet zijn van een heel mooi project. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten