zondag 9 mei 2021

 

Niet te versmaden het dagelijkse Sporza Giro


Hoe behoedzaam zal REMCO 

de komende dagen met zijn 

goed gevoel omspringen?

 

Remco Evenepoel heeft de korte inleidende van de 104de Giro nièt gewonnen. Hij maakt wel deel uit van het kransje van acht dat het verschil op de ongenaakbare regérende dubbele (tijdrijden én individuele achtervolging) wereldkampioen onder de 20” hield. 

Deze ontknoping was niet het beste maar al evenmin het slechtste wat Remco kon overkomen. Nu kan hij zich, voor zover hij dat wil, in de luwte koesteren want zijn kompaan Joao Almeida die nòg twee tellen beter deed dan hij. De Portugees zal vanaf morgen de onuitgesproken kopman van Deceuninck-Quick.Step zijn, vraag is voor hoelang want hou Remco maar eens in bedwang als hij zich pico bello voelt. Misschien moet hij denken aan de wijze raad van Johan De Muynck: tijdens de eerste twee weken wil ik Remco amper zien!

Ik denk dat Remco zelfs met een normale(re) voorbereiding deze nagenoeg biljartvlakke tijdrit nièt zou gewonnen hebben. Het was een kolfje naar de lange drijfstangen van de kloeke Italiaan die zowat twee koppen groter is en 20 kg. meer weegt dan de ‘kleine’ uit Schepdaal, die in 2020 de enige was die Ganna in een tijdrit (die van de Vuelta a San Juan) kon kloppen. 

Aleksandr Vlasov (+23”) was in Torino de derde beste klassementsrenner.

Egan Bernal (+39”), Pello Bilbao (+38”), Mikel Landa (+49”) Bauke Mollema(+41”), Vincenzo Nibali (+41”), Marc Soler (+41”), Simon Yates (+38”) … werden nog wat verder teruggezet en voor het duo Almeida-Evenepoel mag dat aanvoelen als een eerste weliswaar kleine overwinning aan de vooravond van de eerste clash op de hoogtemeters die dinsdag eindigt in Sestola na een nijdige klim van ruim vier km. die gemiddeld 10% stijgt met een piek van 16%.

Vandaag is het een rit voor sprinters, morgen één voor punchers. Bij de tweede tussensprint zijn er evenwel 3 2 1 bonificatieseconden te sprokkelen, aan de meet 10 6 4. Indien er zich iemand zou geroepen voelen om Filippo Ganna van zijn roze sokkel te stoten dan tip ik op Rémi Cavagna.


Italofiel Renaat Schotte leert ons over vandaag dat:

• de aankomstplaats Novara iconisch is omdat Eddy Merckx er op 21 mei 1968 de dagzege behaalde en er zijn eerste maglia rosa veroverde;

• 9 mei een speciale datum is want exact tien jaar geleden verongelukte Wouter Weylandt op het einde van de derde rit.

Het moet er nog bij dat Novara de geboorteplaats van Giuseppe Saronni, zo’n beetje de Italiaanse voorloper van Remco Evenepoel

Ik benut de gelegenheid gebruik om het dagelijkse Sporza Giro om 19.40u. op Canvas (de zondag op Eén om 22.40u.) en op Eén na het Journaal Laat sterk aan te bevélen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten