donderdag 6 mei 2021

Met La Flèche Ardennaise als Kop van Jut

 

Vrije interpretatie, verwarrende info 

en … vrouwvriendelijk seksisme 

in het niet-professionele wielrennen

 

Vooral in het wielrennen is 

de Jeugd de paria van de sport

 

La Flèche Ardennaise, zoals Maurice Pirard et sa Société zo graag dachten van wel, mag op zondag 9 mei (dan toch) geen doorgang vinden. Daarmee werden nogal wat clubs en renners op het verkeerde been gezet. Hadden ze niet beter moeten weten? Daar ben ik niet absoluut zeker van.

De afgelasting zou al op 1 april via het Waalse bondskanaal gecommuniceerd zijn maar dat werd blijvend in twijfel gehouden door het feit dat La Flèche Ardennaise pas op woensdag 5 mei van de officiële kalenders werd gehaald.

De stelregel voor de koersen categorie 1.2 blijkt dan toch niet algeméén want op 14 maart was er, in fellere Covid-19 tijden, de Gooikse Pijl in Oetingen en op zaterdag 8 mei mag ook de G.P. Eco-Struct in Schellebelle doorgaan.

Hoe dat kan? Daar heeft … Kafka voor gezorgd want 1.2 koersen voor vrouwen, waaraan ook maar één World Tour Team deelneemt, krijgen het label ‘professioneel’. Voor één keer omgekeerd seksisme dus want dit keer in het voordeel van de vrouwen.

 

Enkel de professionele koersen mogen tot nader order doorgang vinden. Minister van Sport Ben Weyts zou het embargo voor de amateursporten vanaf 11 mei opheffen. Zou, staat er te lezen, niet zàl. En als het al zou gebeuren, wanneer wordt dat vrijgegeven opdat de betrokkenen zich tijdig kunnen organiseren?

De uitzonderingen bevestigen de regel niet maar ontkennen hem.

Wat met de internationale pistemeeting van vrijdag 16 tot en met zondag 18 april in de Blaarmeersen, waaraan ook én beloften én junioren deelnamen?

En wat dan met de Paracyling Ronde in Flanders (Brugge-Ronse) van zondag 2 mei en de UCI World Cup Oostende van 6 tot en met 9 mei. Maximaal respect hoor, maar toch ook geen professionele bedrijvigheid?!

Ik pleit er niet voor dat de pistemeeting en de paracycling werden afgevoerd, wel dat de jeugd- en amateursport binnen een redelijke termijn ook doorgang hadden gevonden. Elke dag is wat dat betreft een verloren dag. 

En dat ‘ooit’ nog gebeurt: dat men er dan alles aan doet om er tijdens het al drastisch ingekorte seizoen alles uit de kast haalt: midweekse koersen en een (tot minstens eind oktober) verlengd seizoen wars van onnozele regeltjes en andere opgestoken vingertjes zodat elke regionale koers hoge toppen kan scheren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten