zondag 2 mei 2021

Hij zal vandaag veel occasionele supporters hebben vanaf 13.45 op Eurosport 2 (kanaal 211)

Velen wensen Geraint THOMAS de eindzege toe

 

De koninginnenrit van de 74ste Tour de Romandie heeft de verwachtingen helemaal ingelost. De wakkere organisatie deed er alles (zelfs het begin van de levensverachtende voorlaatste afdaling geneutraliseerd) aan gedaan opdat de apocalyptische weersomstandigheden geen kwalijke invloed zouden hebben. Daar slaagde men ook cum laude in tot op luttele tientallen meter van de finish, waar (de verkleumde rechterhand van) Geraint Thomas de controle over het stuur verloor waardoor hij loodzwaar neerplofte. Hij krabbelde niet meteen recht en overschreed 21” later dan Michael Woods, zijn enige vluchtgezel die hij op twee kilometer van de finish na een slopende achtervolging had bijgehaald. Ook Ben O’Connor passeerde hem nog en ontfutselde hem twee extra bonificatieseconden. Die 21” werden hem vol aangerekend in de plaats van de geest van het reglement toe te passen en hem op de tweede plaats te klasseren in dezelfde tijd als Woods en met zes seconden bonificatie. Nu zag hij zijn boni van 16” op Woods in een mali van 11” omgezet. Goed dat Thomas in de proloog van Woods afstand had genomen, anders stond hij vandaag in de afsluitende tijdrit in Fribourg voor een onmogelijke opdracht. Zonder al te veel naweeën van zijn kwalijke val dan kan Geraint vandaag orde op zaken stellen en/of een fraaie dubbelslag versieren. Michael Woods is een matige tijdrijder. Zo kwam hij een dikke maand geleden voor een goed klassement naar Catalunya, dat al na de tweede dag (tijdrit van 18 km. rond Banyoles) al om zeep was: 65ste met 1’43” meer dan Rohan Dennis. Vandaag zal de Canadees het, met de stimulans van de leiderstrui waarmee hij als laatste mag vertrekken, minder slecht doen maar dat zal allicht niet volstaan om Geraint Thomas voor het klassement in verlegenheid te brengen. Ook Ben O’Connor (+21”), Marc Soler (+33”) en Richie Porte (+36”) zullen dat niet doen.

Zonder die late brute pech had Thomas Geraint van de afsluitende tijdrit een ereronde avant-la-lettre kunnen maken. Nu moet hij minder geruststellend aan de bak door de hardvochtige letter van het reglement. Indien hij als leider aan een vlakke slotrit was begonnen en hij kwam op drie kilometer van de finish door eigen schuld (of gecamoufleerde vermoeidheid) ten val en strompelde pas minuten later over de finish, dan nog zou hij alsnog tot eindwinnaar zijn uitgeroepen. Ik mag er niet aan denken dat hij vandaag voor de eindzege enkele seconden te weinig ophaalt.

 

Kobe Goossens maakte voor de tweede dag op een rij deel uit van de vroege ontsnapping van de dag en kon voldoende punten sprokkelen om de bergprijs te winnen. Deze ‘opdracht volbracht’ zal hem met een ijzeren moreel aan de Giro, zijn tweede grote ronde, laten beginnen. In de herfsteditie van de Vuelta 2020 werd hij niet onaardig 24ste en zevende in het jongerenklassement.

 

Minder goed verging het Ilan Van Wilder die op de laatste klim de rol moest lossen. Hij arriveerde op Thyon 2000 met ruim zes minuten achterstand en zakte in de tussenstand van de achtste naar de zeventiende plaats. Zijn (slechts een half jaar oudere) kompaan Thymen Arensman nam zijn revelerende rol over: tiende in de daguitslag en elfde in de tussenstand met slechts 5” meer dan zijn (8,5 jaar oudere) landgenoot Wilco Kelderman, met wie hij kan duelleren voor de top tien. In het tijdrijden zijn ze ongeveer mekaar waard. 

 

De mannen van Jumbo-Visma konden het niet maken. Sepp Kuss verkeek een wenkende kans om boven zijn rol van meester-helper uit te stijgen en Steven Kruijswijk kwam er nog minder aan te pas. In de Tour zullen zij zich nog gemakkelijker kunnen schikken naar kansrijkere maats als Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Wout Van Aert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten