vrijdag 14 mei 2021

De tweede Hongaar na László Bodrogi

 

Oòk Attila VALTER 

komt niet zomaar uit de lucht te vallen

 

 

Attila Valter, een oorspronkelijke mountainbiker, kwam in 2018 dicht bij een dagzege in de Istrian Spring (Croatia), de Carpathian Tour (Polen), de Tour of Hungary, de Tour de Slovaquie, … Hij werd ook kampioen van Hongarije en dat volstond om opgenomen te worden in het CCC Development Team. 

Attila (= oud-Turks voor ‘vadertje’) ontwikkelde goed in zijn comfortabele omgeving. Hij behaalde eindelijk zijn dagzege in de Istrian Spring en in de inheemse G.P. Gemenc. In alle rittenkoersen eindigde hij vrij hoog. Zijn nazomer sloeg alles met bovenal een dagzege in de Tour de l’Avenir (vòòr de Noorse eindwinnaar Tobias Foss) en de vierde plaats in de Piccolo Lombardia. 

CCC haastte zich om hem in de rangen te houden. Ook als neoprof stelde Attila niet teleur met bijna een dagzege in Tour des Alpes-Maritimes et du Var, een opmerkelijke Tour de Pologne, een tiende plaats in de Gran Piemonte en een sant in eigen land(vòòr de alomgeprezen 19-jarige Amerikaan Quinn Simmons) in de Tour of Hungary. 

CCC hield op te bestaan en Groupama-FDJ was daar blij om. Attila zette vanuit zijn nieuwe habitat volgende stappen met vooral een derde plaats op Montjuich, de lastige slotrit van de Volta a Catalunya. Hij wist zich klaar voor de Giro, zijn eerste grote ronde, die al na de eerste week niet meer stuk kan: mee in de goede ontsnapping van de dag richting Setola en (als vierde in de tussenstand) verrassend standgehouden in de eerste zware bergrit naar de colle San Giacomo in Ascoli Piceno, wat hem tot verrassing van velen la maglia rosa opleverde. Daar moet al niets meer bijkomen opdat de 23-jarige Hongaar tot één der veropenbaringen wordt uitgeroepen.  

 

Attila Valter is niet de eerste Hongaar die zich op de internationale wielerbühne onderscheidt. László Bodrogi was hem voor, al liet hij zich in 2009 tot Fransman naturaliseren. Hij vergaarde vooral naam en faam op het WK tijdrijden: derde in Plouay 2000, vijfde in Lisboa 2001, vierde in Zolder 2002, tweede (+52” Fabian Cancellara) in Stuttgart 2007. László won in 2002 de proloog in Paris-Nice en de G.P. Eddy Merckx, dat jaar een koppeltijdrit met Fabian Cancellara als sidekick.

Beide Magyaren zijn ongeveer even groot maar László woog toen 15 kg. meer als Attila nu. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten