woensdag 17 mei 2023

Waarin 'n kleine Ieperse deelgemeente gròòt kan zijn … 

Elverdinge organiseert op Hemelvaartdag het kampioenschap 

van Vlaanderen voor nieuwelingen

 

… met Thibaut VAN DAMME en Mauro KEPPENS als de absolute favorieten

 



Elverdinge, een liefelijke deelgemeente van Ieper met nog geen tweeduizend inwoners, beleeft op Hemelvaartdag zijn wielerhoogdag met het kampioenschap van Vlaanderen voor nieuwelingen. Vrijwel alle coryfeeën van die categorie komen op die afspraak af. Het bouwjaar 2008 start om 13u30, dat van 2007 om 16 uur. Beide leeftijdsgroepen leggen zes relatief grote ronden af van 10,9 km.

Kristof Sennesael is pas sinds 2019 voorzitter maar profileerde zich als de stuwende kracht van een exceprioneel bestuur met een gemiddelde leeftijd van om en bij de dertig jaar, een zeldzaam rolmodel dat mag opgevoerd worden voor navolging.

Het organisatiecomité GP Elverdinge is niet aan zijn proefstuk. Het organiseerde op 11 september 2021 een regionale koers voor nieuwelingen, een afknapper met amper 29 starters en met Louis Delaere als winnaar. 

Helemaal anders werd het op 30 april 2022 één met de elite 2 en de beloften, waarop 142 deelnemers afkwamen en met Gil D’Heygere, een discipel van het inmiddels ter ziele gegane Minerva CT, die in 2014 in Hooglede-Gits kampioen van België bij de nieuwelingen werd.

Hun derde organisatie lijkt helemaal een voltreffer te zullen worden met twee titelkoersen die deze leeftijdsgroepen bijzonder aanspreken. Om zich te profileren wordt een mooie afwisseling van brede en kleine banen geserveerd, waarop een strakke wind hopelijk vrij spel heeft als een natuurlijke bondgenoot voor de beste deelnemers. Draaien en keren moet wijken voor de veiligheid. 




Mauro Keppens (Vlierzele) is de eerste kanshebber bij de eerstejaars. Als laatstejaarsaspirant won hij 20 koersen en werd hij in Arendonk kampioen van Vlaanderen en in Denderleeuw kampioen van België. Als neo-nieuweling ging hij onverdroten op dat elan door. La Halluinberg Classic en La Pévèle Classics won hij twee Noord-Franse koersen met meewaarde maar ook in eigen land liet hij zich niet onbetuigd met overwinningen in Oordegem en Evergem. Hij is ook de dubbele (weg- en tijdrit) kampioen van Oost-Vlaanderen en in de Vanspringel benaderde hij Thibaut Van Damme het dichtst.



Thibaut Van Damme (Kruishoutem) is de absolute favoriet bij de tweedejaars. Hij is de ongekroonde keizer van de Blaarmeersen (waar hij vorige winter tien titels behaalde!), die ook outstanding is op de weg als winnaar van de Ronde de Mouscron (de openingsmanche der Beker van België) en vorige zondag van de Herman Vanspringels Diamond (de tweede manche van de zogenaamde Topcompetitie in Vorselaar). In het tijdrijden is hij al sinds jaar en dag onklopbaar: kampioen van Oost-Vlaanderen en van België, en tussendoor van de nationale tijdrit in Poperinge.

Mauro en Thibaut op een drafje naar de overwinning? Neen, elke koers moet evenwel gereden worden en ook topfavorieten zijn niet onklopbaar. Wie hun zegepas afsnijdt, zal er dubbel en dik kunnen van genieten.


De absolute winnaars zijn evenwel de inrichters, de Helden van de koers die met langverbeid schitterend lenteweer zullen worden beloond. Het Nieuwsblad had er wat aandacht voor, Het Laatste Nieuws had er geen iota voor over. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten