vrijdag 12 mei 2023

 Zou RCS het signaal van het peloton begrepen hebben?

Dit wanspektakel roept enkele droevige rememberances op

 

Wie, behalve Alberto Contador en zijn nobele onbekende winnende discipel Davide Bais (beste uitslag totnogtoe een 2de plaats in de bergprijs van Tirreno-Adriatico) werd vrolijk van de wanvertoning van de zevende Girorit naar de Gran Sasso? 

Héél weinigen, vermoed ik. Remco, die zich zowaar de sprint voor de vierde plaats toeëigende, misschien toch ook een beetje omdat hij intact dichter kwam bij de voor zondag in uitzicht gestelde aangroei van zijn voorsprong of zou de heikele rit van morgen zaterdag nog iets teweegbrengen?

De tocht door de Abruzzen (de Abruzzi, vrij vertaald: het land van de … zwijnen) heeft geen slachtrijp varken maar een muis gebaard. De Italianen Davide Bais en Simone Petilli muisden er al na vijf kilometer vanonder met de Eritreeër Henok Mulubrhan en de Tsjech Karel Vacek. Zij mochten een klein kwartier voorsprong nemen en nog moest het slenterende peloton dralen om de drie overlevenden alsnog niet op de nek te vallen.

Ergens begrijp ik het peloton. Op het einde van een drukke verrégende en met teveel valpartijen bezwangerde eerste week zo’n kanjer van een rit inlassen niet zozeer omwille van de ruim 4000 hoogtemeters maar bovenal omwille de onnodige surplus van 218 aanslepende kilometers. Een niet-aanvalsverdrag was hun bizarre antwoord daarop (dat ik nog zie herhaald worden), waarmee je geen hartjes verovert bij het brede publiek maar dat bij de senioren onder ons triestige rememberances oproept.


Het deed onder meer pijnlijk terugdenken aan de Tour:

18 juli 1969 toen Pierre Matignon, de ... rode lantaarn van het klassement, de rit naar de Puy de Dôme won;

18 juli 1994 toen de kolos (87 kg. verdeeld over 1,94 meter) Eros Poli in Carpentras de rit over de Mont-Ventoux won.

Veel beter geapprecieerd werden de in scene gezette “overwinningen” van Barry Hoban in de Tour van 1967 en van  Lance Armstrong in de Tour van 1995 als hommage daags na het smartelijk afsterven tijdens de koers van hun kompanen Tom Simpson respectievelijk Fabio Casartelli

Geen opmerkingen:

Een reactie posten