woensdag 14 februari 2024

Ha die YATES-twins: Adam met een copy-past van Simon 

Adam Yates heeft andermaal niet willen onderdoen voor zijn tweelingbroer Simon, die op 3 februari de AlUlaTour naar zijn pedalen gezet had met een de dagzege op de slotdag én de eindoverwinning. Adam realiseerde elf dagen later een copy-past in de Tour of Oman (2.PS).

De Britse tweeling, die vorig jaar de openingsrit van de Tour monopoliseerde, bewijst daarmee dat niet alle macht aan de jeugd is. Simon riep William Lecerf een halt toe in de AlUla Tour, Adam deed in de Tour of Oman hetzelfde met Finn Fisher-Black, die ook al derde werd in de AlUla Tour.

Van de 31-jarige twins, die bij het UAE Emiraties respectievelijk Jayco-AlUla aan hun twaalfde campagne zijn begonnen, hebben we het laatste nog niet gezien. Ze behoren al langer tot de beteren van hun generatie en positioneren zich in mijn naoorlogse palmaresranking voorlopig op de 147ste respecrievelijk 173ste plaats.

Veelwinnaars zijn het niet al hebben ze hun zegetotaal intussen op 34 respectievelijk 25 gebracht en dat zijn er behoorlijk wat voor uitgesproken klassementsrenners.

Simon eigende zich de mooiste overwinning toe: de eindzege in de Vuelta van 2018, drie jaar later was hij er (derde) ook dicht bij in de Giro. Adam hield het bij meer ereplaatsen, waarvan de vierde in de Tour van 2023 de mooiste is.

Beiden worden dit jaar opnieuw voorzien voor de Tour, hun achtste respectievelijk zevende keer. Zo’n vaart als in 2023 (op de openingsdag in Bilbao de eerste twee plaatsen van de daguitslag ingenomen met voor dagwinnaar Adam vier dagen le maillot jaune daarbovenop en voor Simon de vierde eindplaats) zal het wel geen tweede keer nemen. 

Er waren wel meer koersende broers (soms waren ze zelfs met drie of héél uitzonderlijk met vier -> de Zweden Erik, Gösta, Sture en Tomas Petterson) maar als koersende twééling zullen Adam en Simon Yates wel voor eens en altijd onovertrefbaar blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten