zaterdag 10 februari 2024

Nieuw-Zeelander meldde zich in … Knokke-Heist

 

Finn FISHER-BLACK

2024 cruciaal voor de jaren daarna: 

meester-helper of leiderschap

 

 

 

De twee dichtste ereplaatsen die William Lecerf op de slotdag van de AlUla Tour afdwong hebben een week later nog aan waarde gewonnen omdat Finn Fisher-Black, die daar net achter hem eindigde, vandaag in Oman met kleine voorsprong de Muscat Classic (1.1) heeft gewonnen.

 

De naam Finn Fisher-Black doet inderdaad een belletje rinkelen. Bij nader inzien blijkt hij begin 2021 de kampioen tijdrijden van New Zealand werd en dat hij die hoedanigheid in Knokke-Heist verraste met een derde plaats in de tijdrit (12,1 km.) van de Belgium Tour, met slechts 18” meer dan Remco Evenepoel, een knalprestatie die hij wist te verlengen in de vierde eindplaats. Heel knap van een ... 19,5-jarige! Hij kwam op dat moment uit voor het Jumbo-Visma Devo Team maar het was UAE Team Emirates dat hem een maand later als contractrenner in de armen sloot.

 

In 2022 leek zijn opmars te blokkeren. Als titelverdediger werd hij in de Nieuw-Zeelandse tijdrit pas zevende. Paris-Nice (38ste) en de Tour de Romandie (27ste) reed hij onopvallend uit en dat waren zowat zijn enige wapenfeiten dat jaar. 

In 2023 kwam hij weer boven water met een dagzege (Agrigento) in de Giro di Sicilia (4de). Zijn moment suprême viel hem te beurt in de Vuelta met een tweede plaats in Bajes, waar hij de enige was die de uitgebroken Jonas Vingegaard probeerde te counteren en daar ei zo na ook in slaagde. Het was eigenlijk bedoeld om als springplank te fungeren voor zijn kopman Juan Ayuso maar die hield zich gedeisd in de groep met de andere favorieten. Fisher-Black maakte indruk en zal met een uitstekend gevoel aan het winterreces zijn begonnen op weg naar zijn 22ste verjaardag en in 2024 liet hij het dus niet koud worden. Het kan de eerste stap om zijn bij UAE Team Emirates aflopend contract te verlengen of om zich in de gunst te werken van een ander.

1 opmerking:

  1. In 2022 moest Finn lang revalideren van een dijbeenbreuk...

    BeantwoordenVerwijderen