zaterdag 3 februari 2024

 

Tim MERLIER wordt wel degelijk 

op zijn juiste waarde getaxeerd

 

In de AlUla Tour (Saudi-Arabia) had hij al de openingsrit kunnen winnen indien hij niet met de onwennige fiets van Bert Van Lerberghe had moeten sprinten. Uitgeteld was maar kort verloren want twee dagen later zegevierde Tim Merlier op de eerste verjaardag nog wel van zijn zoontje Jules en daags daarna won hij opnieuw, dit keer in een slopende sprint bergop die hij vanop 300 meter inzette terwijl Bryan Coquarduit de wind nog naast maar niet helemaal over Tim kon komen.

 

Dat brengt de uci-zegeteller van Tim op 36. Elf of bijna een derde daarvan werd behaald in 2023 en toch kampte Tim aan het eind van die campagne met een onbehaaglijk gevoel. Dat kwam doordat ook hij helemaal ondergesneeuwd raakte door de heisa rond Remco en het trammelant rond de mislopen monsterfusie.

 

Een coureur van zijn gehalte gooi je niet zomaar voor de bus, Tim stond in 2023 trouwens ook in voor bijna een zesde van het zegetotaal van zijn team waarin het hem niet aan kwaliteit ontbrak: de openingsrit van Paris-Nice, Nokere Koerse, twee dagzeges in de Tour de Pologne, de GP de Fourmies, … 

Tijdens het winterreces heeft hij zijn vertwijfeling in een extra prikkel omgezet en dat hebben ze reeds in de eerste dagen van februari danig ondervonden. Welke toon is daarmee gezet voor 2024? Dezelfde toon als op andere jaren van zoveel mogelijk winnen, waar en wanneer doet er niet toe. De Tour zal allicht voor de derde opeenvolgende keer aan hem voorbijgaan. Jammer maar nièt helaas want dit biedt hem misschien de buitenkans om met een dagzege in de Vuelta op zijn beurt toe te treden tot de elitaire club van renners die in elk van de drie grote ronden minstens één dagzege behaalden. Drie jaar geleden kwam hij daaraan al aan tegemoet in de Giro (in Novara) én in de Tour (in Pontivy).

 

Tim Merlier is bij Soudal-Quick.Step geen coureur op overschot, anders zou hij dit én volgend seizoen geen lopend contract meer gehad hebben. Zijn krachtexplosie op Maraya kan een vingerwijzing zijn dat hij nòg sterker is geworden dan hij al was. Onder die voorwaarden kan hij dichterbij schuiven in Gent-Wevelgem, waarin hij in 2022 Mads Pedersen klopte voor de zesde plaats en in 2023 veertiende werd, telkens deel uitmakend van de selectieve groep eerste achtervolgers.

Vlaanderen lijkt te hooggegrepen in tegenstelling tot Roubaix (23ste in 2023). In Nokere wenkte een loepzuivere hattrick maar die lijkt er dit keer, net als Dwars door Vlaanderen (3de in 2021), van tussen te vallen maar niet Brugge - De Panne (die hij al won in 2022) noch de Scheldeprijs (4de in 2020, 9de in 2022).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten