donderdag 9 augustus 2012

Gijs Van Hoecke moet hiermee omgaan
zoals Michel Pollentier met zijn peer in 1978

De media hebben zich weer eens naar (sic) best vermogen gekweten van hun edele taak: een medemens, die - inderdaad - in de fout ging, aan het kruis genageld. Gijs Van Hoecke zal in de kleffe Londense nachtclub Mahiki niet veel moeten gedronken hebben om ladderzat te worden afgevoerd. Hij had, in functie van deze Olympische Spelen, twee jaar als een pater geleefd. Een gefinetuned lichaam gaat meteen overstag bij de geringste hoeveelheid alcohol. Dàt is het wat Gijs is overkomen. Niets meer / niets minder. Punt uit. Gijs Van Hoecke is dus hoegenaamd geen drinkebroer en wordt "dus" als een crimineel "bejegent". Hij leeft, in functie van zijn wielercarrière, reeds jaren als een asceet, in combinatie met (weliswaar gestopte) hogere studies (interieurvormgeving Hogeschool Gent). De Olympische Spelen moesten daarvan de bekroning worden. Het werd in Londen een dubbele flop, want zowel de ploegenachtervolging als het omnium werden absolute afknappers. Vooral een te korte en archaïsche voorbereiding (op rekening van de onbekwame wielerbond) is daar debet aan. De ontgoocheling werd verdrongen door compensatiedrang. En dan bega je stommiteiten. Tom Boonen kan je er ook meer over vertellen. Ook Gijs Van Hoecke liet zich gaan. Hij koos daarvoor de verkeerde plek uit, de Londense nachtclub Mahiki, waar de paparazzi een verdoken seat hebben om toe te slaan. Zelfs de voor hen simpele duif uit Zaffelare was voor deze cowards belangrijk genoeg om uitvergroot te worden. En de Belgische media waren natuurlijk als de kippen bij om het handeltje uit te dragen. Er is met kanonnen op een mug geschoten maar het verkoopt. En omwille van de verkoopcijfers gaat men over lijken. Gijs heeft brute pech gehad, wat hij deed was niet stichtend maar hij verdient in géén geval onze banbliksems. Ook medelijden komt hem niet toe, wel begrip.


Het BOIC heeft Gijs Van Hoecke meteen uit de olympische delegatie verwijderd en prompt naar huis gestuurd. Niet voor het vergrijp zelf maar omdat de holy British press uitpakte met aanstootgevende foto's onder de kop "België pakt goud in de discipline feesten". Komaan zeg, kan het nog hypocrieter? De Britten zijn natuurlijk goed geplaatst om dit soort akkefietjes aan te grijpen. Jaarlijks komen vele honderden van hun onderdanen zich bij ons bezatten en echte schade aanrichten. Echte schade, die overthere niet als imagoschade wordt ervaren. Dear poor England!
Welke averij heeft Gijs Van Hoecke opgelopen bij dit wedervaren? Heel veel, lijkt het op dit ogenblik, maar moet dit langdurig nazinderen? Néén toch en waarom zou het?! Natuurlijk weet hij het op dit moment niet hoe het nu verder moet. Gijs Van Hoecke is één van onze grootste talenten op de baan die ook op de weg aardig uit de voeten kan. Aan de zijde van Kenny De Ketele werd hij begin april in Melbourne wereldkampioen ploegkoers.

Wat er Gijs Van Hoecke nu verder te doen staat? De knop omdraaien en, zoals Michel Pollentier in 1978 met zijn peer, zelf met het voorval de draak steken. Op die manier maait hij het gras voor de voeten van zijn eventuele belagers. En verder: de trainings- en competitiedraad meteen heropnemen en de naweeën in adrenaline omzetten om tijdens de restérende drie maanden van het seizoen nog spraakmakende resultaten te boeken. Hij is trouwens een jongen die ook in het najaar nog meegaat. Vorig jaar werd hij tweede in Paris-Tours espoirs na de bijna drie jaar oudere Fransman Fabien Schmidt, die zich voor hem wijselijk uit de voeten had gemaakt.

Eerst wacht hem evenwel nog een pijnlijk bezoekje aan de Globelaan, waar de tuchtcommissie hem de levieten zal lezen en (met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) sanctioneren. Doen ze dat inderdaad dan handelen ze met twee maten en twee gewichten. Er zijn precedenten die ze ongemoeid hebben gelaten. Zogezegd wegens een (selectief) gebrek aan bewijzen. Dit keer zullen ze allicht krachtdadig optreden om zich te verantwoorden bij het BOIC, waar ze vragende partij zijn, en voor de schone schijn van "kijk eens hoe doortastend wij optreden".

(met heel veel dank aan Jochen Deweer dankzij wie ik deze verloren tekst kon recupereren)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten