woensdag 8 augustus 2012

Zo hoor je het ook eens van een ander ...
OPEN BRIEF AAN HET BOIC                                                                            

Beste BOIC
Als Belg, sportliefhebber en begeleider van jeugdrenners was ik gisteren zwaar teleurgesteld in jullie organisatie. Meermaals zie ik hoe jonge talenten ten onder gaan aan stress. Stress opgelegd door hun omgeving en hunzelf. Renners kunnen heel wat stress en spanningen op hun schouders krijgen. Jonge talenten komen hierdoor vaak in de problemen. Ze krijgen de stress van buitenaf net alsof ze een doorwinterde profrenner zijn maar hebben nog maar een beperkte ervaring.
Jonge renners, als Gijs Van Hoecke, zijn bijzonder broos voor, tijdens en na hun prestaties.
Net daarom was het voor mij schrikken dat een dergelijke organisatie als jullie hiermee niet kon omgaan. Als het BOIC jonge renners meeneemt naar een dergelijk groot evenement als de OS dan is het de plicht om hen een goede omkadering te bieden.
Gijs Van Hoecke, een jong talent dat dag in dag uit leeft als een pater om hogerop te geraken, kan je niet verwijten dat hij na twee jaar intensief trainen een decompressie beleeft na zijn prestaties.
Laat dit een oproep én een wijze les zijn en. Indien je als federatie jonge sporters wilt opleiden, doe het dan naar behoren. Jonge talenten hebben specifieke noden die jullie als sportfederatie moeten kennen.
Mental coaching, begeleiding voor en na de prestaties, goede gesprekken kunnen al veel voorkomen.
Mocht België, uw federatie of gelijk welke instantie een evaluatie maken van deze spelen, bekijk deze dan eerlijk en oprecht. Maak de evaluatie zoals in ieder bedrijf ‘wat is mijn ROI?’ Wat is er tegenover onze investering uitgekomen? Dan zou uw organisatie al moeten beseffen en besluiten dat de omkadering van jonge talenten niet genoeg ondersteuning biedt om deze sporters optimaal te doen presenten en begeleiden.
Conclusies vellen, evaluaties maken…het begint bij uzelf! Sporters dan zomaar naar huis sturen en enkel hen de schuld geven getuigt van weinig visie. Dit was een gedeelde verantwoordelijkheid die jullie niet durfden te nemen. Iets waarvoor jullie zijn gaan lopen. Pijnlijk.

Met vriendelijke groet
Olivier Van Baeveghem
www.trainingLab.info
wielercoach van jonge wielertalenten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten