dinsdag 14 augustus 2012

Is Luis Leon Sanchez zoveel geloofwaardiger 
als Alexandre Vinokourov?
Eén man toonde de anderen hoe het moest. De Spanjaard Luis Leon Sanchez gooide een bommetje op acht kilometer van de meet en reed met een minieme voorsprong naar de streep. In 2010 was de renner van Rabobank al de snelste in de Baskische klassieker.
De anderen kwamen te laat. De meervoudige ritwinnaar in de Tour mocht dus voor de tweede keer in drie jaar de platte Baskische hoed genaamd txaipela dragen. Jelle Vanendert trok de spurt aan voor de ereplaatsen. Zijn ploegmaat Gianni Meersman werd derde.

... ziedaar de slotalinea van het verslag van de Clasica San Sebastian op de site van Sportwereld. Geen enkele insinuatie over een geregelde overwinning zoals ten opzichte van Alexandre Vinokourov (wiens truitje met de olympische rangen niet aanvaard werd door de wedstrijdjury) wel deed naar aanleiding van de Olympische wegrit toen het er inderdaad ook vingerdikker oplag.
Sanchez' demarrage was nochtans allesbehalve verschroeiend en de niet eens plankgas gevende 26 achtervolgers zagen hem op het einde zelfs voor hen uitrijden maar bleven over de volledig breedte van de weg lanterfanten. Ook de spurt voor de twee lagere podiumplaatsen werd zolang mogelijk uitgesteld alsof men schrik had dat men Luis Leon alsnog zou overspoelen. De Spanjaard reed bijna freewheelend door de finish maar niemand die er zich vragen bij stelde.
Hiermee wil ik hoegenaamd niet gezegd hebben dat het een geregelde overwinning was maar dat men er geen enkel vraagteken bij stelde, heeft vooral te maken met de perceptie van de winnaar. Luis Leon Sanchez is toffe bink met aanzien bij de collega's en vooralsnog onbesproken op de dopingschaal. Dat in schril contrast met de ruim tien jaar oudere Vinokourov, die zich in de Tour van 2007 extreem zwaar te buiten ging aan dopingmisbruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten