zaterdag 4 augustus 2012

Kampioenschap van België voor aspiranten 
Vandaag worden in Deinze de kampioenschappen van België voor aspiranten betwist. De tijdritten vangen reeds aan om 09u.45 en die lopen uit tot het middaguur. Vanaf 13u.30 zijn er de wegritten.
Het is absoluut geen chauvinisme van mijnentwege maar opnieuw is het West-Vlaanderen dat in de jongste categorieën de scepter zwaait. Mathias Declercq (12-jarigen) en Yentl Bekaert (13-jarigen) zijn de primus inter pares in hun categorie. Bij de 14-jarigen mag Lennert Tanghe in één adem vernoemd worden met Merten De WeverYarne DriesenArne Peeters en Jens Reynders.
Of het hen evenwel garandeert dat ze morgen één of twee keer op het hoogste schavotje van het podium staan is nog iets anders.
Deze Belgische kampioenschappen zijn een organisatie van V.C. Deinze naar aanleiding van het eeuwfeest van deze club. Kroon op het werk zou zijn dat één van de clubleden het podium haalt of beter nog een driekleur verovert. De kansen daartoe zijn reëel. Merten De Wever is de uittredende kampioen van het geboortejaar 1998 en wil zijn mandaat verlengen. Ruben Bordon wil bij de jongsten als kampioen intreden, zoals hij veertien dagen geleden al verrassend deed in het Vlaamse te Lierde, waar hij de maat nam van topfavoriet Luca (zoon van Hans) De Meester.
Woensdag was er de officiële verkenning van het parcours nadat velen er al eerder een kijkje waren komen nemen. De meesten kwamen met dezelfde conclusie op de proppen: de aankomstzone is heikel en zal dat nog zoveel meer zijn in het geval dat het regent. Men moet zich stilaan afvragen of men dit soort situaties niet beter kan anticiperen. Aan de Oost-Vlaamse verantwoordelijken ligt dat hoegenaamd niet. Bij hen werd geen advies ingewonnen. De angel situeert zich in een bijna haakse bocht naar de aankomst en na 180 meter een nieuwe haakse bocht om opnieuw op de omloop te komen. Bovendien is de aankomststrook bangelijk kort, beweren de insiders.
Het parcours is alvast veel minder selectief dan dat van Lierde. Het zijn evenwel vooral de coureurs die het koersverloop bepalen. In de Vlaamse Ardennen werd wel een selectief parcours geserveerd maar wat was de uitkomst: telkens een spurt van een aanzienlijke groep. Er werd meer af- dan aangevallen en dat zal in Deinze niet anders zijn met als uitkomst prangende eindspurten zonder slachtoffers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten