woensdag 8 augustus 2012

Ons verder specialiseren in waarin we goed zijn
Ook de uitslagen van Liège - La Gleize onder ogen genomen? Niet bepaald om vrolijk van te worden. Franck Bonnamour (Fr.), de Franse selectie (ploegentijdrit), Ewan Caleb (de glimmende Australiër die eerder ook al Gent-Menen en de Omloop Het Nieuwsblad op zijn palmares bijschreef) en Quentin Jaurequi (Fr.) werden de dagwinnaars. Jenthe Biermans, tweede in Thimister, was de enige Vlaming die een dagpodium haalde. Het tijdklassement wordt aangevoerd door de Rus Ildar Arslanov. Tiesj Benoot en Kevin Deltombe halen nog net de top-tien.
Het is geen nieuw gegeven dat onze koersende tieners in hun thuisland geregeld worden geklopt. Het overkwam onze 17- en de 18-jarigen eerder al in onder meer de Beverbeek Classic (gewonnen door de Nederlander Rick Mensink), de Guido Reybrouck Classic (Nederlander Bas Tietema), de Ster van Zuid-Limburg (gewonnen door de Deen Emil Vinjebo Nygaard), de Ardennenkoers van Harzé-Aywaille (de Nederlander Mathieu van der Poel), de St. Martinusprijs - Kontich (de Deen Mads Pedersen), Gent - Menen en de Omloop Het Nieuwsblad (telkens de Australië Ewan Caleb), de Ronde van Vlaanderen (Ricardo van Dongen)...
Benieuwd of dat een vervolg of een ontkenning krijgt tijdens de Europese kampioenschappen nog deze week in Nederland. Morgen rijden Michael Goolaerts (de dertiende en de vierde eerstejaars op het wereldkampioenschap in Kopenhagen) en Nathan Van Hooydonck de individuele tijdrit. Zaterdag is er dan de wegrit met Piet Allegaert, Jenthe Biermans, Kevin Deltombe, Maxime Farazijn, Michael Goolaerts, Edward Planckaert en Dries Verstrepen als Vlaamse vertegenwoordigers. Opmerkelijk dat met de anciens Deltombe, Farazijn en Goolaerts vijf van de acht geselecteerden eerstejaars zijn.
Tiesj Benoot, Jasper Dult, Ruben Pols, kampioen Dries Van Gestel, Mathias Van Gompel, Joachim Vanreyten (voor het EK gekwetst uitgevallen), Seppe Verschuere,... werden voor Goes over het hoofd gezien maar zijn daarom nog niet uitgesloten van een selectie voor het wereldkampioenschap, die wel eens grondig pleegt te verschillen van die van het Europees kampioenschap. Het zal dit jaar niet anders zijn.
Het is op deze jongens dat wij onze pijlen moeten richten. Niet op een uitzichtloos prestigeproject op de baan, waarvoor men - door een nijpend tekort aan budget - op te weinig logistiek en te weinig knowhow kan terugvallen. Wie tellen in dit verhaal de coureurs of de zonnekoningen onder de begeleiders?
Er zijn ook nog de beloften die in het Belgische wielerlandschap totaal verloren rijden. Het in het leven roepen van een copieuze afzonderlijke competitie zou een eerste stap in de goede richting zijn.
Toch mag je er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van uitgaan dat dit, als het er ooit komt, het zeker nog niet voor 2013 zal zijn. Aan de Globelaan zijn ze immers al druk in de weer met de paperassen en het plat inhalen van de opbrengst van de inrichtingsvergunningen der bestaande wedstrijden voor volgend jaar. Als van oudsher: first things first. Een hardleers conservatisme waarvan onze jonge talenten het slachtoffer zijn. Dat heb je nu éénmaal met een sportbond die liever spaarbond is. Trek er de jongste jaarrekening maar eens op na. Stuitende lectuur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten