zaterdag 22 september 2012


De G.P. van (de Bank) van de U.C.I.

Het wereldkampioenschap godbetert; what's in a name? 
Het wereldkampioenschap, het kampioenschap van de wereld. Leugenachtiger kan een begrip niet zijn. Het verschijnsel doet zich trouwens ook voor in de respectieve landen. Het kampioenschap van België is al evenzeer een vlag die de lading nièt dekt.
De renner die het wereldkampioenschap wint, is - daaruit afgeleid - de... kampioen van de wereld. 
Het is zelfs de onverlaten Heinz Müller (1952), Harm Ottenbros (1969), Luc Leblanc (1994), Laurent Brochard (1997), Romans Vainsteins (2000), Igor Astarloa (2003),... te beurt gevallen; ook zij waren voor één jaar de georchestreerde kampioen van de wereld en mochten dat cultiveren met het dragen van de fonkelende regenboogtrui. 
Coryfeeën als onder anderen Jacques Anquetil, Roger De Vlaeminck, Sean Kelly, Raymond Poulidor,... werden het daarentegen niet. Anquetil had de regenboogtrui enkele keren voor het grijpen maar hij vertikte het, liet hem liever aan een partner in crime (zoals aan Rudi Altig op de Nürburgring in 1966) omdat de wereldtitel zijn commerciële waarde niet kon opdrijven.
Het wereldkampioenschap is niet enkel om die reden controversieel. Ook omdat hij volgens de oubollige landenformule wordt verreden. Voor de meest beladen ééndagskoers van het seizoen worden de merkenteams uiteengerukt. Dagdagelijkse tegenstanders worden ééndaagse bondgenoten. Overeenkomstig de UCI ProTour-ranglijst mogen de landen een aantal renners afvaardigen: de tien hoogst geklasseerde naties negen renners (tot 2004 kon een landenploeg nog uit maximaal 12 renners bestaan). Voor de andere landen wordt gebruikgemaakt van een rangschikking volgens continent en levert afhankelijk van de positie zes, drie of één plaatsen op.
Het meest stuitende is evenwel dat de wereldtitel in het wielrennen wordt toegekend op basis van de gebeurtenissen van één dag. Een wereldtitel hoort, zoals in nogal wat andere sporten, toegekend te worden op basis van de optelling van resultaten van het hele jaar. 
Maar noch voor het opheffen van de landenformule noch voor het objectiever toekennen van de wereldtitel staan de vroede vaderen van de UCI open. Het wereldkampioenschap zou eigenlijk moeten heten: de G.P. van (de Bank van) de U.C.I.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten