zaterdag 1 september 2012

Duimen voor Joaquim Rodriguez
Joaquim Rodriguez, tijdens de Giro drieëndertig geworden, blijft verbazen in de Vuelta. De rode leider in de tussenstand pareerde tijdens de eerste bergetappe de geplande aanvallen van Alberto Contador en behaalde zijn derde dagzege. Hij reed vijf seconden eerder door de finish dan zijn afdruipende belager. De andere Spaanse metronoom, Alejandro Valverde, gaf bijna het drievoud toe. Daar kwamen voor Joaquim nog een respectabel aantal belangrijke bonificatieseconden bij.
Purito is na twee weken overduidelijk de beste van de 67ste Vuelta. De eindzege is nog lang niet binnen maar hij is meer dan aardig op de weg. De (enige) tijdrit heeft hij alvast meer dan behoorlijk overleefd. Hij gaf slechts 1'16" toe aan de uitgeruste Zweedse specialist Fredrik Kessiakoff, net geen minuut aan Alberto Contador, amper acht seconden aan Alejandro Valverde en hij deed zelfs 23" beter dan de regérende wereldkampioen Tony Martin.
Joaquim heeft tijdens het tussenseizoen dus hard gewerkt aan zijn pijnpunt en het is niet eens ten koste gegaan van zijn klimvermogen. Dat bleek drie maanden geleden ook al in de Giro, die hij met amper 16" verloor aan Ryder Hesjedal. In de afsluitende tijdrit was hij als leider in de tussenstand begonnen. Hij liet een voor zijn doen meer dan behoorlijke chrono afdrukken maar toch nog 47" minder goed dan de slungelachtige Canadees.
Wie zou het Joaquin Rodriguez, nu nog derde maar over een week ongetwijfeld tweede in de erg betrouwbare Cycling Quotient Ranking, niet gunnen dat hij de 67ste Vuelta op zijn naam brengt. Het is zijn zestiende grote ronde na zes Giro's (vierde in 2011 en tweede in 2012), één Tour (zevende in 2010) en negen Vuelta's (zesde in 2008, zevende in 2009 en derde in 2010).
Joaquim Rodriguez is een fenomeen, ontegensprekelijk! Hij straalt tot nader order (men moet in de context van het professionele wielrennen altijd voorzichtig en met twee woorden spreken) geloofwaardigheid uit. Zijn intrinsiek atletisch vermogen staat in schril contrast met dat van zijn veel imposantere landgenoten Alberto Contador en Alejandro Valverde. Toch oversteeg hij hen in de eerste twee weken van de lopende Vuelta. Ploegleider Valerio Piva (schoonzoon van Yvo Molenaers) heeft daar zwaar de hand in. Met hem kwam van Team High Road ook de vakkundige trainer Weber mee en ook vooral Xavier Florencio en good old Denis Menchov (nochtans slechts zestien maanden ouder dan Rodriguez) maakten de overstap om van Team Katusha een wendbaar geheel te maken dat een potentiële kanshebber effectief naar de eindzege kan leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten